Opt localități din județ nu au medic de familie

spital

Sistemul sanitar din Caraș-Severin se confruntă cu un deficit al numărului medicilor de familie. Ba mai mult, în județ există și localități rămase și fără cabinet, și fără doctori.

În Caraș-Severin există opt localități în care nu funcționează nici un cabinet de medicină de familie. Astfel că locuitorii din Brebu Nou, Bănia, Ciuchici, Ciudanovița, Constantin Daicoviciu, Gârnic, Goriua, Marga, Văliug și Vrani sunt nevoiți să apeleze la alte cabinete de medicină de familie, în general la medicii din localităţile apropiate.

Într-o situaţie aproape la fel de dificilă sunt şi oamenii din Berzovia, Berzasca, Cornereva, Luncavița, Obreja și Teregova. Aici, conform numărului de locuitori, ar fi nevoie de doi medici de familie, însă momentan fiecare dintre acestea beneficiază doar de serviciile unui singur doctor.

leader board 728 x 90 px

Potrivit oficialilor Casei Județene de Asigurări de Sănătate, este necesară implicarea autorităților locale în rezolvarea acestor probleme, care îi pun pe drumuri pe oamenii bolnavi.

“Autoritățile locale trebuie să se implice  mai mult și să creeze condiții pentru asigurarea unei locuințe, a unui spațiu pentru funcționarea cabinetului de medicină de familie și chiar dotarea cu aparatură medicală necesară funcționării”, a declarat Gheorghe Dumitrașcu, directorul CJAS Caraș-Severin.

Pentru a evita deplasarea asiguraților și pentru a le oferi servicii de medicină de familie, unele cabinete medicale și-au înființat, pe lângă sediul principal, și puncte de lucru în alte localități, unde medicii merg zilnic sau de câteva ori pe săptămână pentru a consulta pacienții care au nevoie.

În Caraș-Severin, la momentul actual sunt înregistrați 165 de medici de familie. Asta în condițiile în care necesarul minim stabilit de comisiile mixte la începutul acestui an a fost de 185. Potrivit prevederilor legale, numărul de medici de familie se stabilește în funcție de populație. Astfel, în mediul urban, contractul-cadru prevede un număr minim de 1.000 pe persoane asigurate necesare pentru un medic de familie, iar în mediul rural, 300 de persoane.