Președintele Salvamont România nu mai știe prea multe detalii despre Cornel Galescu, omul pe care l-a cunoscut în urmă cu două decenii. Nu au mai păstrat legătura de atunci, dar speră că va face treabă în fruntea Salvamontului cărășean. La prima vedere, cea mai mare problemă ar fi lipsa acreditării, dar „o să vedem în perioada următoare”, ne-a declarat Sabin Cornoiu.
Imediat ce am aflat că șefia Serviciului Salvamont-Salvaspeo a fost preluată de Cornel Galescu, cel care de această dată a promovat toate cele trei probe ale concursului, l-am contactat pe președintele Asociației Naționale a Salvatorilor Montani, Sabin Cornoiu. Dialogul ne-a confirmat faptul că în Caraș-Severin nu s-a cerut prezența unui reprezentant al ANSMR în comisia de evaluare. Pentru cei din Caraș-Severin a fost suficient ca noul șef, prieten bun cu Romeo Dunca și partener de expediții, să fie validat de angajați ai Consiliului Județean. De această dată nu s-a mai cerut o comisie externă, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, în cazul lui Flavius Bozu de la Muzeul Banatului Montan.
CITEȘTE ȘI: Echipa Galescu – Dunca s-a reunit oficial la Consiliul Județean!
Un alt aspect certificat de Sabin Cornoiu este că noul șef al Salvamont-Salvaspeo Caraș-Severin nu are atestat de salvator montan.
„Au fost servicii în țară care au cerut oameni în comisie, dar probabil au fost serviciile care au cerut ca obligatoriu șeful de la Salvamont să fie și salvamontist. Aici nu a fost cazul. Domnul care a dat examen are o experiență bogată, a cochetat și cu Salvamontul în urmă cu 15, 20 de ani, dar nu avea atestatul de salvator montan pentru că atestatele acestea, prin legislație, s-au dat mult mai târziu, când dânsul nu mai activa la noi.”, ne-a dezvăluit șeful Salvamont România.
Sabin Cornoiu nu contestă însă capacitatea de bun manager a lui Cornel Galescu și bănuiește că acesta este motivul pentru care Romeo Dunca l-a vrut neapărat șef la Salvamont. „Oamenii poate au vrut un bun manager, poate l-au găsit, nu știu. O să văd în perioada următoare cum va dezvolta echipa, cum o va duce mai departe, pentru că acum, în perioada de interimat, nu a avut toate pârghiile necesare. Știu că sunt acolo oameni atestați, oameni pregătiți, dacă are și sprijinul Consiliului Județean și este agreat de Consiliu, cu siguranță o să îl ajute și financiar, material. Să sperăm că e bine. Domnul Dunca are o activitate în zona montană și clar știe despre ce e vorba și probabil o să îi susțină. Acum clar nu ne putem spune nici noi punctul de vedere, o să vedem în perioada următoare.”, a subliniat președintele ANSMR.
Deși îl cunoaște pe Coco Galescu, șeful Salvamont România nu are prea multe detalii actuale despre el, dar nici despre activitatea lui din ultimii ani. „Nu știu ce să vă spun în legătură cu noul șef. Îl știu așa de acum 20 de ani, dar acum a revenit în cercul nostru. Îl știu pe Coco de când era în formă, era alpinist, cocheta un pic și cu Salvamontul, dar după aceea a rămas doar cu alpinismul, s-a retras, nu am mai avut nicio relație cu el de 15-20 de ani, dar acum iată că a revenit. Să sperăm că e totul în regulă.”
Ceea ce i s-a părut în schimb lipsit de logică este faptul că, la începutul anului, atunci când a participat pentru prima dată la concurs, Coco Galescu a picat proba teoretică. „Nu știu ce s-a întâmplat, nu știu care a fost logica atunci. Adică trimiți un om să dea examen, e singur, dar nu ia nu știu ce probă.”, s-a arătat contrariat Sabin Cornoiu.
Cel mai grav aspect în ceea ce privește Serviciul Salvamont Salvaspeo Caraș-Severin pare să fie lipsa acreditării. Grav nu doar pentru turiști, care își pun viața în grija unui serviciu neacreditat, ci și pentru Consiliul Județean Caraș-Severin, care s-ar putea trezi cu noi procese dacă salvamontiștii nu acționează ca la carte atunci când sunt solicitați. „Este problema fiecărui județ dacă își trimite echipa să îi fie confirmată sau nu. Ei aveau certificarea, dar schimbându-se numele instituției, trebuiau să depună un nou dosar. Ar fi trebuit să vină cu o altă organigramă, altă formă de organizare. Nu au depus dosarul nou. Poți merge la intervenții și neacreditat, ideea este că atunci când ratezi o acțiune de salvare forul național al salvatorilor montani nu garantează pentru tine că ai făcut ce trebuia. Dacă e acreditată de noi, noi putem să mergem în fața procurorului și să spunem că este o echipă care corespunde din toate punctele de vedere. Nu ai acreditare de la noi, să te apere avocații. Răspunde Consiliul Județean.”, ne-a mai declarat șeful Salvamont România, Sabin Cornoiu.
Cât privește numărul destul de mic de angajați, suficient la ora actuală pentru a alcătui o singură echipă la nivel județean, fiecare echipă necesitând 6 salvamontiști, Sabin Cornoiu spune că „e treaba lor dacă nu își rezolvă treaba pentru că o singură echipă trebuie să alerge în tot județul sau nu face față la cazuri. E problema lor, nu a noastră.”
Ce spune Romeo Dunca despre noua conducere antamată la Serviciul Salvamont-Salvaspeo Caraș-Severin, despre lipsa acreditării, dar și despre numărul mic de angajați aflați într-un viitor articol Express de Banat. Stați cu ochii pe noi!