Pandemia de coronavirus, care a prins total nepregătite toate sistemele de sănătate din lume, obligă ca măcar pe viitor unitățile spitalicești de stat să fie mult mai bine puse la punct și finanțate mult mai serios. Președintele Colegiului Medicilor din România spune că sănătatea a fost privită în țară ca o cenușăreasă!
Spitalelor din România le lipsesc mult prea multe, chestiuni elementare chiar, în plină pandemie de COVID-19. În spitalele din Italia și Spania mor sute de oameni în fiecare zi infectați cu coronavirus, ceea ce arată că nici acolo unde sunt alte pretenții și altă forță financiară lucrurile nu stau cu mult mai bine. Probleme deosebite sunt și în Statele Unite ale Americii. De aici și observațiile doctorului Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor din România: „Nimeni nu poate fi pregătit pentru așa ceva, nici în SUA, nici în Franța, niciunde. Sănătatea publică a fost lăsată se se dezvolte cumva în siajul sistemului privat. Sistemul privat a fost foarte mult încurajat, iar tatul nu mai poate face față unui astfel de asalt cu un sistem public care nu mai e performant”.
Imediat după ce va trece această pandemie, spune Borcean, tot sistemul medical din România trebuie regândit și finanțat mult mai atent. Pentru că sunt deja destule și sigur vor mai apărea situații care să demonstreze că sănătatea în România nu e deloc sănătoasă. Și e suficient să ne gândim la Colectiv și la promisele secții de arși care au rămas doar promisiuni. „De anul viitor, sistemul public nu trebuie să mai fie cenușăreasă, trebuie să fie adus la zi, să fie performant, să aibă infrastructură, logistică, resursă umană, tehnică modernă și reînoită în fiecare an. Și mereu oameni noi, tineri și buni!”, a mai spus Gheorghe Borcean.