Șeful DSP Timiș: Amplitudinea valului patru al pandemiei va depinde de numărul persoanelor vaccinate

untitled design set 970x90 px

Șeful DSP Timiș anunță că 20% din populația județului s-a vaccinat cu ambele doze împotriva noului coronavirus, fiind nevoie de cel puțin 50% pentru a vorbi de o imunitate colectivă. Flavius Cioca susține că valul patru al pandemiei sigur va veni în toamnă, dar depinde amplitudinea lui de numărul persoanelor vaccinate.

Flavius Cioca, șeful Direcției de Sănătate Publică Timiș, a declarat miercuri, în ședința colegiului prefectural, că populația județului este de aproximativ 774.000 de persoane, iar până în acest moment au fost administrate 338.000 de doze. Numărul persoanelor care au beneficiat și de rapel se ridică însă la 153.000.

Este extrem de important să se înțeleagă că și cine a făcut Covid-19 acum câteva luni nu are de fapt protecție împotriva bolii decât într-o mică măsură și merită să se vaccineze.”, a semnalat Flavius Cioca.

Șeful DSP Timiș a mai anunțat că în campania de vaccinare sunt înscriși 116 medici de familie, dintre care 86 în mediul urban, care realizează imunizări în cabinetele proprii. „Vom accentua această campanie. Am avut ieri o discuție cu domnul Mihai Iacob, președintele Medicilor de Familie Filiala Timiș, și vom concepe împreună o campanie în așa fel încât în mediul rural să fie mai mulți medici de familie care vaccinează, pentru că acolo accesul este ceva mai greu.”, a detaliat Flavius Cioca.

Șeful DSP Timiș a vorbit și despre efectele pe termen lung pe care le are chiar și o formă ușoară sau moderată a bolii. „Undeva în jur de 10 până la 20% din cazuri constată sechele pe termen mediu și lung, de la trei la șase luni, în principal pulmonare și cardiace. Inclusiv la sportivii de performanță care reiau activitatea repede se constată sechele cardiace. Ceea ce trebuie să ne pună pe toți pe gânduri pentru că tragem de aici două concluzii: că nu este o simplă gripă și chiar și formele ușoare, atunci când treci prin boală pot să te impacteze din punct de vedere medical. Inclusiv tinerii pot să prezinte consecințe pe termen lung, pentru că poate provoca accidente vasculare cerebrale, convulsii și paralizie temporară.”, a explicat Flavius Cioca.

publicitate ziar expresb 1000x100

Directorul DSP Timiș a mai declarat că este foarte important ca lumea să se vaccineze, în condițiile în care valul patru al pandemiei va veni cu siguranță în toamna acestui an.

În județul Timiș avem persoane vaccinate și cu doza de rapel aproximativ 20% din populație, iar și cu doza întâi, aproximativ 25%. Nu putem vorbi despre imunitate colectivă atât timp cât nu trecem de undeva de 50% populație vaccinată, ideal este peste 60%. Mai avem mult până acolo. Din păcate, campania scade ca intensitate la nivel național, nu doar în Timiș. Indiferent ce credem unii dintre noi, valul patru să știți că va veni. Va veni undeva în toamna acestui an, că-i octombrie, că-i noiembrie, și ține de numărul de persoane vaccinate amplitudinea lui. Cu cât mai mulți vaccinați, cu atât o amplitudine mai mică a acelui val patru.”, a afirmat Flavius Cioca.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/