Persoanele care ocupă funcții înalte la una dintre cele mai mari companii de asigurări din țară, dar și șefii de sucursale din toate județele sunt acuzați de procurori de abuz în serviciu și fals intelectual.
UPDATE 14:55
Probatoriul administrat până la acest moment în această cauză scoate în evidență situaţia de fapt, și anume că mai mulţi angajaţi ai firmei de asigurare Omniasig au încheiat cu persoane fizice contracte de asigurare a locuinţelor, cu încălcarea dispoziţiilor legale în materie.
Legea intrată în vigoare la 27 iulie 2013 le interzicea persoanelor fizice şi juridice să
încheie contracte de asigurare facultativă a locuinţelor dacă nu încheiau, în prealabil, o asigurare obligatorie a acestora.
„Societăţile de asigurare puteau încheia contracte de asigurare facultativă numai după ce verificau condiţiile existenţei asigurării obligatorii a locuinţei, inclusiv dacă asiguratul a plătit prima obligatorie de 20 euro pentru locuinţele de tip A şi 10 euro pentru locuinţele de tip B. Sumele de 20, respectiv 10 euro trebuiau virate de societăţile de asigurare în conturile societăţii de asigurare PAID”, potrivit comunicatului oficial trimis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție
Astfel, începând cu data de 27 iulie 2013, s-a instituit pentru proprietarii de locuinţe obligaţia încheierii unei poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei, în format electronic, separat de încheierea unei poliţe de asigurare facultativă care ar acoperi aceste riscuri.
Încălcarea legii a apărut în momentul în care angajații companiei de asigurări nu au ținut cont de faptul că trebuiau să încheie, într-o primă fază, asigurarea obligatorie și să încaseze zece sau douăzeci de euro în funcție de tipul locuinței. Abia după acest pas asiguratorii puteau încheia contractele pentru asigurările facultative.
Astfel, orice contract de asigurare facultativă încheiat în absenţa unui contract de asigurare obligatorie a creat în dauna PAID un prejudiciu de 20 sau 10 euro per contract, în funcție de caz.
Cercetările continuă în acest caz.
UPDATE 09:20
Acțiunea de la Reșița s-a întins ieri pe durata întregii zile, procurorii scormonind continuu în actele pe care le-au găsit la sediul Omniasig. Directorul general şi alţi peste 40 de directori ai Omniasig sunt suspectaţi de implicare în falsificarea a aproximativ un milion de poliţe de asigurare, au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.
Deși prejudiciul nu a fost încă estimat în această cauză, se presupune că ar fi vorba despre milioane de euro.
Compania Omniasig le ia apărarea directorilor de vânzări, dar și șefilor de sucursale din țară. Aseară, într-un comunicat de presă transmis s-a precizat că ar fi vorba despre un simplu control de rutină.
„Unicul obiect al acţiunii de verificare desfăşurată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cadrul Omniasig este situaţia poliţelor de asigurare de locuinţe emise de compania noastră în a doua jumătate a anului 2013, respectiv în perioada de intrare în valabilitate a poliţelor PAD. Compania noastră va colabora pe deplin şi va pune la dispoziţia autorităţilor toate documentele şi informaţiile solicitate. În acelaşi timp, am demarat o investigaţie internă pentru a lămuri în întregime această situaţie”, se arată într-un comunicat transmis de companie.
Oficialii Omniasig mai susțin că, în ciuda descinderilor, activitatea companiei nu este perturbată, ci se desfășoară în condiții normale.