Surprinsă de informațiile apărute în spațiul public cu privire la condițiile din centrele de îngrijire a persoanelor vârstnice din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin, șefa instituției prezintă o cu totul altă situație.
Elena Amzoi susține că, de când se află la conducerea DGASPC Caraș-Severin, a încercat și a și reușit să îmbunătățească serviciile și condițiile de cazare din toate centrele aflate în subordinea instituției, iar astăzi, în toate aceste unități, beneficiarii nu duc lipsă de nimic, fie că vorbim de hrană, îmbrăcăminte, asistență medicală sau medicamente. Mai mult, Amzoi consideră că persoanele care fac afirmații în spațiul public, cum că în centrele de bătrâni se mănâncă prost, iar vârstnicii stau desculți și sunt îmbrăcați cu haine rupte și ponosite, fie nu știu despre ce vorbesc, fie sunt rău-intenționate.
„Nu mi-a plăcut niciodată să intru în polemică, pentru că nu sunt o fire conflictuală, însă mă deranjează când se fac afirmații nefondate și neadevărate. Vreau doar să precizez că, de-a lungul anilor, condițiile de cazare din centrele noastre s-au îmbunătățit foarte mult. La Centrul de Vârstnici de la Sacu, de exemplu, prin 2007-2008, când am ajuns prima dată, nu exista decât clădirea veche, unde locuiau câte 10 persoane într-o încăpere. Era cameră cu geam și imediat lângă cameră fără geam. A fost crunt ceea ce am găsit acolo. De-a lungul ultimilor ani, aici, s-au făcut investiții serioase, unitatea fiind reabilitată cu fonduri accesate pe programe de interes național. Ultimul proiect s-a încheiat prin 2015-2016. Centrul pentru Vârstnici «Sfinții Constantin și Elena» din Caransebeș este clădire nouă, ridicată în baza unui proiect demarat tot de mine.”, declară Elena Amzoi.
Șefa DGASPC spune că meniurile pentru beneficiarii din centre sunt atent concepute, acestea fiind verificate, săptămânal, de autoritățile cu atribuții pe această linie, autorități care, în niciun moment, nu au făcut sesizări legate de calitatea hranei servite vârstnicilor și copiilor. Pe de altă parte, Amzoi subliniază că personalul din centre se preocupă, în permanență, ca beneficiarii să fie curați și îmbrăcați corespunzător: „Bătrânii noștri au și îmbrăcăminte, au și încălțăminte. Nu cred că vreun bătrân de-al nostru a fost văzut desculț sau cu haine rupte, pentru că în afară de banii pentru îmbrăcăminte, asigurați de Consiliul Județean și de către noi, aceștia primesc tot felul de donații. De altfel, de doi ani, noi comunicăm, săptămânal, Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială, meniurile pentru toate unitățile noastre rezidențiale, și până acum nu am avut nici un fel de reclamații din partea acestei instituții, cum că mâncarea ar fi proastă sau insuficientă. Iar acest lucru îl putem dovedi. Sunt teancuri de adrese, pe care le-am trimis, și nu pentru că așa am vrut noi, ci pentru că ni s-au solicitat.”
Conducerea DGASPC nu ascunde faptul că, de-a lungul timpului, la Centrul pentru Persoane Vârstnice din Reșița au existat tot felul de probleme, care au afectat, inevitabil, imaginea instituției. Amzoi spune că nu a încercat niciodată să ascundă mizeria sub preș, ba din contră, s-au luat măsuri ori de câte ori a fost necesar.
„E adevărat că la centrul din Reșița am avut tot felul de probleme, pe care noi nu le-am ascuns. Le-am făcut publice! Mai mult de atât, avem câteva dosare penale la Reșița, și am spus mereu că cei care au greșit vor plăti. Dar asta e o cu totul altă poveste. Problemele sunt cunoscute opiniei publice și instituțiilor care ne verifică, dar tocmai de aceea am tot schimbat directori, în speranța că vom îmbunătăți managementul. Și nu doar în privința centrului de la Reșița s-a intervenit, ci în toate unitățile noastre rezidențiale, atunci când situația a impus-o. Dar asta nu înseamnă că beneficiarii nu sunt sau nu au fost îngrijiți așa cum trebuie.”, a concluzionat șefa DGASPC.