IPJ Caraș-Severin, Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase reamintește posesorilor legali de armament setul de reguli privind deținerea și păstrarea armelor și munițiilor, precum și sancțiunile aplicabile în cazul nerespectării dispozițiilor legale în vigoare.
Potrivit Legii 295/2004 privind regimul armelor, componentelor esențiale și al munițiilor, titularul dreptului de a purta şi folosi arme letale are obligaţia de a păstra arma şi muniţia înscrisă în permisul de armă în condiţii de securitate, astfel încât să nu permită accesul la acestea persoanelor neautorizate.
De asemenea, în afara armelor de apărare și pază, care se pot regăsi asupra deținătorului, păstrarea armei și a muniției la domiciliul sau reședința deținătorului se va face într-un loc special destinat, în condițiile prevăzute de normele metodologice de aplicare a legii.
Titularul dreptului de deținere sau, după caz, de port și folosire, este obligat să păstreze armele letale și munițiile acestora la domiciliul sau la reședința menționată în permisul de armă, în dulapuri sau casete metalice special amenajate, fixate în perete sau pardoseală, încuiate și asigurate, astfel încât să nu permită accesul persoanelor neautorizate. De reținut este faptul că dulapurile sau, după caz, casetele, trebuie să fie prevăzute cu compartimente diferite care să fie asigurate cu câte un sistem de închidere pentru păstrarea muniției separat de arme. Armele letale, cu excepția celor de apărare și pază, se păstrează neîncărcate cu muniție.
În cazul unui număr mai mare de 15 arme letale, deținătorul are obligația de a amenaja la adresa prevăzută în permisul de armă un spațiu special destinat depozitării, care să respecte condițiile de mai sus și să fie dotat cu sisteme electronice de alarmare, avizate de organul de poliție competent și conectate la un dispecerat de alarmare și intervenție specializat.
Cum muniția destinată armelor letale se păstrează numai în dulapuri metalice, în casete, sau, după caz, în compartimente separate față de cele în care se păstrează armele pentru care este destinată, iată și câteva excepții de la regulă:
– armele de apărare și pază, care pot fi păstrate împreună cu cel mult 12 cartușe destinate unei singure arme;
– armele de vânătoare sau de tir pentru care titularul are drept de port și folosire, caz în care poate fi păstrată împreună cu o singură armă dintre acestea o cantitate de cel mult 10 cartușe cu proiectil.
„Păstrarea armei fără îndeplinirea condiţiilor legale se sancționează cu amendă cuprinsă între 5.001 lei și 10.000 lei, dispunându-se și măsura complementară de anulare a dreptului de deținere, respectiv port și folosire a armelor letale.”, au mai transmis reprezentanții IPJ Caraș-Severin.
Sursa foto principal: monitoruldevrancea.ro.