Peste 100 de voluntari, printre care și 12 persoane private de libertate din Penitenciarul Timișoara, au renovat în doar câteva luni Secția de Neonatologie-Prematuri a Maternității Odobescu din Timișoara.
Ce nu face statul, fac voluntarii – este un adevăr valabil în multe situații mai ales când vorbim de sistemul de sănătate din România. Așa s-a întâmplat și în cazul Secției de Neonatologie-Prematuri care de 23 de ani nu a mai fost renovată. Inițiatorul proiectului este Alin Pădureanu, ai cărui copii, de 22, respectiv 16 ani, s-au născut prematur. Ambii au fost internați în locul care nu a căpătat prospețime din 1997. Cu gândul la bebeluși, la personalul medical și la toți cei care trec pragul și dau peste un peisaj dezolant a pornit proiectul „O clipă pentru toată viața”.
„Fiica noastră are 22 de ani și, de când s-a născut, secția nu a fost renovată. Mai mulți tătici, împreună cu alte familii și voluntari, am decis să pornim acest proiect. Avem un respect deosebit pentru personalul medical și ne-am gândit cât de greu este să continui să fii dedicat și să dai dovadă de profesionalism când zilnic mergi într-un spațiu care nu a fost nici măcar zugrăvit. Ne-am mobilizat și am reușit în câteva luni să strângem 40.000 de euro. Am renovat secția și am reușit să aducem împreună oameni cu studii superioare care au lucrat cot la cot cu deținuții. Nu mai făceai diferența când vedeai câtă dedicare era din fiecare parte”, a spus Alin Pădureanu, președintele Asociației „Alo! Tata!”
În total, au fost renovați 240 de metri pătrați, iar din echipa de voluntari au făcut parte și persoane private de libertate – oameni pentru care proiectul nu numai că le-a stârnit emoție, ci a fost plasat pe primul loc în lista proiectelor de suflet la care s-au implicat.
„În cadrul Penitenciarului din Timișoara avem un program de voluntariat, iar cei care s-au implicat au făcut partea de muncă brută, partea de muncă necalificată. Cei din echipa Penitenciarului au și spus că a fost proiectul care i-a impresionat cel mai mult. Au pus mult suflet, mai ales că au și ei copii, care la rândul lor vor face copii și s-au gândit la acest lucru. A fost depusă multă muncă, dar și mult suflet din partea lor. Nici nu le-a venit să creadă ce au putut realiza și chiar tremurau de emoție, iar eu pot să spun că de fapt asta este adevărata integrare”, a spus Ramona Ilieș, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului din Timișoara.
Renovarea secției, în care sunt internați anual aproximativ 100 de bebeluși născuți prematur, a fost făcută în doar câteva luni. Au fost înlocuite pardoselile, instalația electrică, radiatoarele, spațiul a fost zugrăvit, a fost renovată zona de alăptare și preparare a hranei pentru nou-născuți, spațiile de supraveghere, au fost refăcute tavanele și a fost instalat un mecanism anti-incendiu.