Secretar de stat în Ministerul Educației, despre educația sexuală în școli: „Este ceva absolut normal care, din păcate, nu se discută”

1000x100 (2) mbmr 1000x100

Radu Szekely, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat miercuri, la Timișoara, că educația sexuală în școli nu înseamnă „educație pentru actul sexual”, ci pentru „protecția propriei sănătăți”, iar orele vor fi susținute de către medici.

Radu Szekely a oferit miercuri, în cadrul unei conferințe de presă desfășurată la Timișoara, mai multe informații despre un subiect controversat, legat de educația sexuală în școli. Astfel, secretarul de stat în Ministerul Educației a precizat că educația sexuală va face parte din disciplina „Educație pentru sănătate”, care va fi obligatorie din toamnă.

Educația sexuală va fi parte a disciplinei Educație pentru sănătate, așa cum este și acum. În momentul de față, este o disciplină opțională, dar din toamnă va deveni obligatorie, iar educația sexuală va fi un modul printre multe altele care apar în Educație pentru sănătate. Noi ne-am dori să schimbăm programa astfel încât să introducem și eventual să schimbăm numele disciplinei în Educație pentru societate, să apară și modulul de educație financiară, de educație pentru nutriție sănătoasă, educație de mediu, de prim-ajutor, care să apară pe parcursul programei celor patru ani de gimnaziu și apoi în cei patru ani de liceu să fie repetată”, a explicat Radu Szekely.

De asemenea, secretarul de stat în Ministerul Educației a precizat că se dorește ca pentru fiecare grupă de vârstă, de la clasa a V-a până în clasa a XII-a, să fie anumite concepte studiate.

Muzeul TM

Vrem ca tinerii și copiii să fie conștienți de aceste concepte, de la igienă până la cunoașterea propriului trup: să se spele pe mâini, pe dinți, să-și păstreze igiena organelor genitale. Este ceva absolut normal care, din păcate, nu se discută. Este un tabu în societatea românească și ne duce la situații precum sarcini nedorite. Educația sexuală nu înseamnă educație pentru actul sexual, înseamnă educație pentru protecția propriei sănătăți”, a afirmat Radu Szekely.

Totodată, secretarul de stat în Ministerul Educației a adăugat că în cadrul disciplinei de Educație pentru sănătate vor fi cel mai probabil două sau trei ore pe an în care se va discuta despre educația sexuală. Aceste cursuri ar urma să fie susținute de specialiști, și nu de profesori.

La aceste ore vor fi invitate cadre medicale, doctori, persoane din domeniu care știu cum să abordeze aceste subiecte. Nu vrem să punem presiune pe consilierii școlari sau pe profesori, ci orele se vor face în colaborare cu specialiști”, a detaliat Radu Szekely.

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/