Un aparat performant, cu ajutorul căruia sunt diagnosticate diferite forme de cancer, va intra în dotarea Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara

Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara va fi prima unitate medicală de stat din vestul țării care va avea un aparat PET-CT cu ajutorul căruia vor fi diagnosticate diferite forme de cancer. Banii pentru această investiție sunt alocați de Ministerul Sănătății.

Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara informează că Ministerul Sănătății a alocat fondurile necesare cu scopul achiziționării primului aparat PET-CT din zona de vest a țării, dintr-o unitate medicală de stat. Valoarea investiției este de peste 13 milioane de lei, 90% din fonduri fiind alocate de Ministerul Sănătății, iar 10% de la bugetul local al Primăriei Timișoara.

Potrivit reprezentanților unității medicale timișorene, aparatul permite diagnosticarea și monitorizarea pacienților cu diferite forme de cancer.

leader board 728 x 90 px

Cu ajutorul acestei investigații reușim o diagnosticare precoce a formelor tumorale, vedem activitățile metabolice ale țesuturilor și putem să identificăm tipul de cancer, uneori chiar înainte ca modificările structurale să se producă, localizarea acestuia și posibilele metastaze. De asemenea, după terminarea chimio sau radioterapiei, analiza imagistică cu ajutorul PET-CT-ului ne poate spune dacă tratamentul a avut succes. Investigația se face prin injectarea în organismul pacientului a unei molecule de glucoză radioactivă care, prin fluorescență, permite identificarea zonelor cu probleme”, a explicat Diana Manolescu, directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara.

Contractul cadru a fost semnat încă de anul trecut, iar acum, după alocarea bugetară, urmează achiziția echipamentului și amenajarea spațiului unde va fi amplasat aparatul. Perioada de implementare a proiectului este finalul acestui an.

Peste câteva zile vom demara operațiunea de reconstrucție a clădirii unde funcționează acum centrul antifumat. Vom păstra parte din clădire, dar o vom înălța și recompartimenta. Va fi o clădire P+1 care va include atât spațiul destinat aparatului, cât și birouri și săli de consultații. Termenul este foarte scurt. Dar avem încredere că firma care a câștigat licitația își va respecta angajamentul”, a declarat Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara.

Principalii beneficiari ai investigațiilor imagistice realizate cu ajutorul PET-CT-ului vor fi pacienții suspectați de cancer pulmonar, dar analizele imagistice vor putea fi făcute in viitor și pacienților cu alte boli neoplazice.

Vom propune ca în Comisia de Pneumologie a Ministerului Sănătății, investigațiile pentru pacienții cu risc crescut de cancer pulmonar să fie gratuite. Vorbim de tumorile pulmonare. De asemenea, în colaborare cu comisiile de medicina interna, gastroenterologie, cardiologie, oncologie, radioterapie și chiar pediatrie, să realizăm un program prin care investigațiile de acest fel să fie decontate de către Casa Județeană de Sănătate. Banatul este pe primele locuri în ceea ce privește incidența cazurilor de cancer. Aparatul pe care îl vom folosi, PET-CT-ul, sperăm pe cale largă, să depisteze într-un stadiu precoce diversele forme de boli neoplazice și astfel tratamentul ce poate fi administrat pacienților să poată începe cât mai repede”, a mai precizat medicul Cristian Oancea.