Se vindecă spitalul! Pentru prima oară în 4 ani și jumătate, datoriile unității medicale lugojene sunt în scădere

Actuala conducere a spitalului a reușit, prin eliminarea unui coeficient din calculul făcut de Casa Județeană de Asigurări Sănătate (CJAS), să își scadă datoriile. Este pentru prima dată în ultimii patru ani și jumătate când se întâmplă acest lucru.

Din luna august, prin eliminarea acestui procent de calcul, Spitalul Municipal „dr. Teodor Andrei” încasează venituri care corespund cu cheltuielile făcute pentru fiecare pacient. Până de curând, deși Spitalul trata un număr de pacienți cu cazuri acute, cheltuielile nu îi erau integral decontate de CJAS, iar de aici rezultau pierderi.

„Sigur, spitalul are nevoie de foarte multe îmbunătățiri, însă acest prim mare pas făcut spre normalizare ne face să sperăm că într-o bună zi vom avea un spital așa cum ne dorim. Putem visa la un spital nou doar în condițiile în care actuala echipă de medici, în ciuda condițiilor materiale, demonstrează că actul medical se îmbunătățește, rezultatele financiare fiind, la rândul lor, pozitive. Un spital nou ar însemna implicit și scăderea multora dintre cheltuielile de funcționare care astăzi nu pot fi reduse. Actuala conducere a spitalului a reușit de asemenea, după o foarte lungă așteptare, să obțină finanțare pentru achiziția unui computer tomograf, finanțare venită de la Ministerul Sănătății, dar și de la Primărie, din bugetul local. În ședința viitoare a Consiliului Local în sfârșit va fi dezbătută și rectificarea bugetului Spitalului, rectificare ce va asigura și fondurile necesare amenajării spațiului necesar instalării computerului tomograf. Lucrurile merg dacă le lași să meargă pe mâna profesioniștilor, fără să-ți bagi coada în tot și în toate pe considerentul că tu le știi pe toate. Aviz amatorilor din politica și administrația locală”, a comentat Claudiu Buciu, președinte al PNL Lugoj.

Dacă în luna iulie 2019 datoriile au ajuns la un record de 5,2 milioane de lei (din care arieratele reprezentau 4,4 milioane de lei), în august 2019 datoriile au scăzut la 4,7 milioane de lei. Scăderea este de 526.000 de lei, cu 10% mai puțin decât în luna precedentă.