Se strică vremea! Ploi abundente și vijelii în Banatul Montan!

Meteorologii anunță ploi abundente și vijelii în cea mai mare parte a țării. La început vremea rea afectează vestul, centrul și nordul țării, iar treptat se face simțită și în părțile estice și sudice. Specialiștii au redactat două avertizări de tipul cod galben valabile până miercuri.

Prima atenționare a intrat în vigoare la ora 10.00 și este valabilă până la ora 18.00 în județele Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Gorj, Vâlcea, Argeș, Hunedoara, Covasna, Brașov, Sibiu, Alba, Cluj, Mureș, Harghita, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Bacău, Vaslui, Neamț, Suceava, Botoșani și Iași. De asemenea sunt afectate zonele montane din județele Arad, Bihor, Satu Mare, Dâmbovița, Prahova, Buzău și Vrancea.

„În intervalul menționat, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în zonele de deal și de munte, Maramureș, Transilvania, cea mai mare parte a Olteniei și Moldovei și nord-vestul Munteniei. Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și izolat 40…60 l/mp”, au anunțat specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie.

leader board 728 x 90 px

Ploile torențiale și vântul puternic se mută pe parcursul nopții în sudul și sud-estul țării. Afectate vor fi județele Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Constanța, Tulcea, Galați, Brăila, Buzău, Vaslui și Vrancea. Atenționarea cod galben de instabilitate atmosferică va intra în vigoare la ora 18.00 și va valabilă până miercuri, la ora 6.00.

„În intervalul menționat, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în sudul și estul Munteniei, cea mai mare parte a Dobrogei și local în Moldova. Vor fi perioade cu averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, vijelii și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 25 l/mp și izolat 40 l/mp”, scrie în atenționarea meteorologilor.