Mai puține proteste, mai mult lobby!

Evaluarea activității sindicaliștilor cărășeni a scos la iveală faptul că se văd mai ușor rezultatele dacă acțiunile lor se bazează pe lobby și advocacy mai mult decât pe proteste.

Ședința de astăzi a Confederației Naționale Sindicale „Carte Alfa” Caraș-Severin a presupus un rezumat deschis dezbaterii pe baza activității din ultimii ani. Așadar, în urma acestor discuții s-a ajuns la concluzia că pe viitor vor fi folosite mai mult instrumentele de lobby și advocacy decât cele de proteste. Această decizie poate fi explicată cu ușurință. În cadrul acțiunilor de lobby rezultatele s-au văzut, în schimb în urma celor de protest, ele întârzie să apară.

Cel mai important rezultat a avut loc nu în urma protestelor, ci în urma unei campanii de lobby și de advocacy, campanie care s-a finalizat cu o lege ce a vizat ștergerea debitelor pe care trebuiau să le plătească bugetarii, una din marile probleme cu care trebuia să se confrunte filiala Caraș-Severin în ultimii șapte ani de zile. În final, cu instrumentele dispuse de lobby și de advocacy, am reușit să obținem apariția acestei legi de care au beneficiat peste 300 de mii de salariați la nivel național. Toată lumea știe că această inițiativă a pornit din Caraș-Severin și face parte din manualul de bune practici al Academiei de Advocacy din Timișoara”, a explicat Marian Apostol, președintele Cartel Alfa. Acest rezultat a apărut fie pentru faptul că oamenii nu se mai alătură protestelor, fie din cauza urmărilor puține, fie de teamă, fiind constant amenințați că rămân fără slujbă în cazul în care participă la miting. Președintele sindicaliștilor nu renunță total la proteste, însă consideră că a sosit momentul ca acestea să fie folosite mai rar.

Tot astăzi s-a ales și noua conducere a sindicaliștilor. Dacă în fruntea cartelului rămâne Marian Apostol, vicepreședinții confederației au fost schimbați. În urma voturilor, au fost aleși Iancu Muhu, de la Sindicatul Vatra, Mariana Zvarici, din partea învățământului, Mircea Cherteș, de la poliție și administrație, Boca Trifu, din zona construcții, și Luigi Mitroi, care vine din partea Automotive. Pe lângă aceștia, a fost ales și un secretar general al filialei cărășene, Ioan Șerba, președintele sindicatelor din fabricile de confecții și cel care răspunde de industria ușoară în cadrul confederației. „ Mă onorează faptul că am primit pe mai departe votul și încrederea colegilor mei și sper ca, împreună, tot ceea ce vom face în următorii patru ani, să răspundă în mare măsură așteptărilor pe care le au membrii noștri de sindicat și să avem părerile potrivite vizavi de toate deciziile care se iau și care afectează salariații pe care îi reprezentăm”, a declarat Marian Apostol.

marian apostol