C.Gruescu, “nebunul” care cară pietre

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Una dintre cele mai importante figuri ale mineralogiei românești a luat decizia de a dona o parte dintre exponatele sale locuitorilor din orașul Bocșa.

Acesta a explicat pentru Express de Banat faptul că a ales Bocșa pentru că e punctul cheie în care se termină Munții metaliferi ai Dognecei. Orașul merită să aibă un astfel de muzeu și tocmai în această idee am ales 120 de exemplare care vor putea fi prezentate publicului. Desigur, colecția se poate mări, dacă spațiul este unul adecvat. Odată cu deschiderea obiectivului, Bocșa se aliniază celorlalte donații pe care le-am făcut, întrucât în țară există cinci muzee de acest fel. În momentul de față, trei universități din România dețin câte o sală Constantin Gruescu”, a precizat mineralogul.

Acesta s-a declarat încântat de faptul că actuala administraţie doreşte ridicarea oraşului şi prin cultură şi speră să reuşească acest lucru. În ce privește pasiunea sa pentru minerale, maestrul îşi aminteşte că o are în sânge încă din copilărie, atunci când zi şi noapte, alături de prietenii săi străbătea Munţii Dognecei. „În copilărie jucam zgripți, iar moneda de plată erau pietrele de mină pe care le culegeam cu mare efort, mai ales din centrul comunei Dognecea, acolo unde pe locul actualei arene era amplasată topitoria de cupru”, povestește Gruescu.

Încep lucrările de amenajare a Muzeului „Constantin Gruescu”

Domeniul cultural, în care oraşul Bocşa are o bună reprezentare, se extinde în permanenţă. Primăria face demersurile necesare pentru a înfiinţa acolo Muzeul „Constantin Gruescu”, un muzeu al mineralogiei, mult aşteptat de cetăţeni, dar şi de cel care îşi va vedea visul împlinit.

promovare banner maxagro Muzeul TM

De altfel, potrivit unui program întocmit de reprezentanţii administraţiei locale, în luna septembrie a acestui an vor începe lucrările de renovare a clădirii în care vor fi găzduite mineralele maestrului, exemplare adunate cu pasiune de acesta, de-a lungul vieţii. Reparaţia şi modernizarea imobilului se preconizează a fi gata până la finalul anului, astfel încât, la începutul lui 2014, să se poată achiziţiona mobilierul aferent muzeului.

„Dacă până în momentul de faţă niciun primar nu a reuşit să îl convingă pe maestrul Constantin Gruescu să facă o donaţie oraşului Bocşa şi să înfiinţeze aici muzeul pe care el şi-l doreşte foarte mult, mă bucur că eu am reuşit acest lucru. În 12 aprilie 2014, când maestrul Gruescu împlineşte frumoasa vârstă de 91 de ani, vom inaugura obiectivul, sărbătorindu-l şi pe el. Este un lucru extraordinar și sper ca și locuitorii să aprecieze decizia acestuia de a înființa, alături de noi, un muzeu care să îi poarte numele”, a explicat edilul-şef Eugen Cismăneanţu. Potrivit acestuia, oraşul beneficiază în momentul de faţă de peste 100 de piese de muzeu donate de către mineralog.

,,Consătenii mei din Ocna mă numeau nebunul care cară pietre, însă mă bucur că am reușit să reconstruiesc ce s-a pierdut în timp: muzee de mineralogie în întreaga țară!”, Constantin Gruescu, mineralog

 

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/