Se schimbă Legea Educației: se introduc examenele la liceu, se scot notele la sport și arte

scoala
1000x100 (2) mbmr 1000x100

Pentru a intra la colegiile naționale, copiii care vor fi în clasa a VII-a în septembrie anul acesta vor putea să susțină examen de admitere separat, a anunțat, marți, într-o conferință de presă, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Elevii vor avea o șansă în plus, aceea de a susține un examen de admitere într-un liceu.

Acestea sunt câteva modificări care ar putea intra în vigoare în funcție de rezultatul dezbaterii publice timp de 35 de zile și apoi adoptate în viitor de către Parlament. Punerea în aplicare ar viza anul școlar 2023-2024.

Este vorba despre dreptul care se acordă prin această lege colegiilor naționale – urmează să fie redefinite condițiile necesare dobândirii titulaturii de colegiu național. „Colegiile vor avea ocazia să organizeze un examen de admitere în liceu sau, altfel spus, aceste licee care au demonstrat și vor demonstra calitatea educației vor avea dreptul să-și organizeze propriile examene de admitere în liceu pentru ocuparea a 90% din numărul de locuri, 10% vor rămâne pentru a fi ocupate prin procesul normal de distribuire”, adică prin admiterea care este și acum, spune ministrul Cîmpeanu.

Nu vor fi acordate note de la 1 la 10 ci calificative de tip „admis”, „respins” punându-se accent pe portofoliul educațional al elevului, spre deosebire de ceea ce se întâmpla până acum. Vizate sunt disciplinele care fac parte din ariile curriculare Arte și Educație Fizică și Sport, precum și la alte discipline care vor fi stabilite prin ordin de ministru. Astfel, portofoliul educațional devine obligatoriu, va prevede viitoarea Lege a Educației pentru Învățământul Preuniversitar, care este așteptată să fie făcută publică.

Muzeul TM

Ministrul Câmpeanu a mai menționat în cadrul conferinței de presă că „Orientarea școlară și portofoliul personal al elevului sunt lucruri de bază care vor deveni obligatorii la finalul clasei a VIII-a, când consilierul școlar și dirigintele vor avea obligația să emită o recomandare de încadrare în educația secundară superioară. La finalul clasei a VIII-a, orientarea școlară va fi obligatorie pentru școală, nu pentru părinți și elevi, dar școala va fi obligată să emită aceste orientări școlare pentru fiecare elev în parte, ele se vor baza pe portofoliului educațional”

Portofoliul educațional despre  care se vorbește, va cuprinde rezultatele înscrise în catalogul electronic, recomandări de profil și evaluări, diplome si certificate și alte înscrisuri dobândite în diferite contexte in procesul de învățare. Portofoliul educațional se va utiliza începând cu grupa mijlocie de la grădiniță și va fi obligatoriu pe tot parcursul învățământului preuniversitar.

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/