După întâlnirea de la Palatul Victoria a premierului Ludovic Orban cu reprezentanții industriei ospitalității, luni s-a dispus că de la 1 iunie terasele se vor deschide într-o primă fază, urmând ca din 15 iunie să fie posibil și accesul în interior, iar de la 1 iulie să avem parte de o relaxare majoră. Deciziile vin ca soluție pentru ca industria ospitalieră să își revină din perioada de colaps.
Totuși, dacă vor exista derapaje majore în cifrele CSU, nu se vor respecta aceste faze în repornirea industriei ospitaliere. Alte soluții se referă la un suport pentru salarii de 42,5% din partea statului pentru trei luni după reînceperea activității, plata taxelor și impozitelor din 2020 în 12 rate egale în 2021 și finanțări nerambursabile de 0,3 mld pentru working capital și 0,7 mld pentru investiții în ceea ce privește IMM-urile. De asemenea, se vor oferi tichete pentru masă caldă care pot fi folosite doar în restaurante, se va dori suspendarea impozitului specific pentru semestrul 2 din 2020 și garantarea creditului furnizor prin Fondul Național de Grantare a Creditelor.
Cei din industria ospitalieră speră să revină pe linia de plutire în urma deciziei de închidere a sectorului horeca pentru o perioadă nedeterminată. ,,Aceste măsuri sunt mai mult decât binevenite, sunt o gură de oxigen pentru toți operatorii din ospitalitate, sunt semnale optimiste că ne putem reveni în nouă luni – un an și avem șanse de a reașeza segmentul horeca pe harta economiei, acolo unde îi este locul. În speranța că vom putea găsi soluții reale pentru relansarea economică a industriei ospitalității, ne întrebăm dacă prețul închiderii acestor business-uri de frica infectării cu COVID-19 a meritat? Pandemia nu se oprește aici și vom trăi mult timp de acum încolo cu această realitate temătoare, pentru care cele mai decente și mai sigure măsuri de protecție sunt invariabil spălatul pe mâini și distanțarea fizică (atenție, nu socială) de 1,5-2 metri”, au transmis cei de la Asociația patronală Horetim, în numele industriei ospitalității din Timiș.