Edilul-șef al Reșiței s-a numărat printre principalii susținători ai reinventării școlii profesionale de pe vremuri, astăzi sub titulatura de școală duală, însă acum constată dezamăgit lipsa de reacție a miniștrilor Educației în plină pandemie, care ar putea face să se audă ultimul clopoțel!
Nelu Popa a insistat foarte mult pentru școala duală în Reșița și a avut dreptate. Mulți tineri învață o meserie și destui angajatori au posibilitatea să-și formeze oamenii de care au nevoie. În spatele acestui sistem de învățământ există o schemă de finanțare, la care contribuie atât statul, cât și agenții economici, astfel încât pentru fiecare elev să fie o motivație în plus banii pe care îi primește încă de pe băncile școlii. Restricțiile impuse însă pe perioada pandemiei COVID-19 nu au fost dublate și de măsuri care să salveze școala duală. Astăzi elevii care urmează această formă de învățământ nu prea mai au unde face practica, angajatorii care plătesc pentru ei au activitățile blocate și, ca atare, nu mai au motiv pentru a finanța elevii.
Nelu Popa cunoaște foarte bine problema, pe care a analizat-o atât ca șef al administrației publice locale, cât și ca om de afaceri. „Avem o problemă pe școala duală. Cei care în pandemie au fost închiși, restaurante, baruri, cafenele și au avut elevi în școala duală, bucătari, ospătari, barmani, au început să fie temători. Ei sunt închiși, cum să mai plătească bursă de 200 de lei pe lună?! Eu am avut, de exemplu, la Casa Baraj, 10 bucătari, 10 ospătari în anii trecuți. E un efort financiar să-i plătești și ei nu vin la practică, sunt acasă, că sunt în pandemie. Atunci unii vor renunța. Statul trebuie să găsească măsuri compensatorii pentru agenții economici!”, a explicat Popa.
Primarul Reșiței a așteptat în zadar de la ministrul Anisie vreo măsură inspirată. S-a schimbat între timp Guvernul, dar avertismentul lui Nelu Popa e același: „Sunt un pic dezamăgit de lentoarea cu care se decide în domeniul ăsta!”