Se prelungește starea de alertă pentru încă 30 de zile! Reguli de protecție pentru alegerile locale

România rămâne sub „asediul” stării de alertă pentru încă 30 de zile. Raed Arafat a anunțat că, pe lângă această decizie, au fost stabilite și reguli stricte care trebuie respectate în ziua votului.

Au fost luate în considerare și alte trei aspecte: campania electorală, ziua votului și organizarea mitingurilor și a demonstrațiilor.

„Prin hotărârea numărul 45 din 14 septembrie a fost propusă prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile. Au fost mai multe propuneri care se referă la trei aspecte: campania electorală, ziua votului plus partea cu organizarea mitingurilor și a demonstrațiilor. Deci, s-a adăugat cuvântul <<demonstrație>>, însă în limita a 100 de persoane respectând toate regulile. De subliniat că pe partea campaniei continuă regulile, numărul maxim de persoane rămâne la fel: 50 în interior și 100 în exterior, purtatul măștilor, iar aspectele de igienă sunt obligatorii”, a spus Raed Arafat.

leader board 728 x 90 px

Regulile clare vor fi stabilite printr-un ordin al Ministerului Sănătății, cu avizul Autorității Naționale Electorale. Este însă clar că anumite măsuri vor fi luate în proporție de 100% în ziua votului.

„Obligativitatea dezinfectării mâinilor la intrarea și la ieșirea din secția de vot. Cartea de identitate va fi introdusă de alegător în sistemul informatic. În cazul celor cu buletine vechi, procesarea se va face manual, iar operatorul își va dezinfecta mâinile înainte și după ce a folosit buletinul de identitate. Vor mai fi și alte reguli care urmează să fie publicate. Referitor la partea cu mitingurile și demonstrațiile în limita a 100 de persoane în spații deschise, acestea se vor face cu purtatul măștilor. A mai fost aprobat un aspect. Excepția de la carantină a echipelor de filmare care vin din afara țării”, a mai spus Arafat.

Ludovic Orban a spus, în cadrul ședinței de Guvern, că trebuie să existe reguli clare cu privire la urna mobilă, astfel încât să își poată exercita dreptul de vot și pacienții diagnosticați cu COVID-19. Starea de alertă va fi prelungită din 15 septembrie.