Pandemia a intrat și în „ograda” comunei Margina, dar nu i-a suflat toți turiștii!

Au trecut trei ani de când a fost lansat proiectul „Mic Dejun la Margina”, un eveniment care a ajuns chiar și în inima turiștilor veniți de peste hotare. Anul 2020 a bătut la ușă cu surprize neplăcute, dar în comuna Margina a fost totuși scrisă o listă de vizitatori în timpul crizei sanitare.

Comuna Margina, din județul Timiș, este înconjurată de văi și dealuri, iar râul Bega udă teritoriul pe o lungime de șase kilometri. În satele aparținătoare locuiesc oameni dornici să împărtășească secretele traiului de la țară. Și o fac atât de bine, încât în ultimii trei ani, comuna a fost vizitată de mii de oameni, de la bucureșteni până la evrei și indieni.

Poate cel mai cunoscut proiect este „Mic Dejun la Margina”, pus la cale de echipa Centrului Turistic din comună, împreună cu Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș.

„Cu Delia Barbu l-am promovat, l-am pus pe foaie, cu ea am avut succes. Prin acest proiect am adus în trei ani, în aprilie am împlinit trei ani, aproape 5.000 de oameni. Nu vorbe, fapte. Cu nimic. Cu simplitate, cu lucruri simple, cu oameni simpli. Am avut de la indieni, la evrei din Egipt. Anul trecut, în toamnă, am avut evrei din Egipt. Comuna are cinci biserici din lemn declarate monument istoric și într-una dintre ele intrăm cu grupurile. Avem Muzeul de la Sintești, tot în Sintești avem o gospodărie, acolo unde domnii se ocupă de agricultură, sunt și apicultori. Mergem acolo cu grupurile și le arătăm ferma, pentru că au multe utilaje agricole. Dacă prind sezon de miere, văd exact care este procesul. Finalizăm turul cu un prânz sau cină la stână. Este o familie din Sibiu, dar sunt mutați la noi în comună de peste 30 de ani. Îi remarcă cel mai mult curățenia de nedescris. Noi am făcut mâncare cu ingrediente din grădină, pregătită ca pentru familiile noastre, dacă am avut în grădină am dat, iar asta a contat”, a explicat, pentru www.expressdebanat.ro, Damaris Sivu, ghid turistic.

Cererile au venit pe bandă rulantă și în acest an, dar din cauza pandemiei, lucrurile nu s-au concretizat în totalitate.

„Cereri am avut și avem în continuare și anul acesta era anul ghizilor din țară, după părerea mea. Eu așa aș fi numit anul 2020. Pentru că anul trecut, în toamnă, în octombrie, dacă nu greșesc, a fost Conferința Națională a Ghizilor de Turism din România. A avut loc la Timișoara pentru prima dată în istoria ghizilor de turism. În acea perioadă au fost o zi la noi, câteva ore. Din peste 150 de ghizi prezenți, le-am captat atenția la câțiva dintre ei și în acest an aveam programări de la București și Sibiu, ghizi care voiau să vină. În primăvară a fost programat pe aprilie-mai, apoi i-am programat pe august-septembrie și din păcate am anulat tot până la anul. Am zis stop. Să așteptăm, pentru că nu avem ce face. Am avut noroc anul acesta, pentru că am găzduit a doua ediție a proiectului Banat Brunch. Anul acesta am avut noroc și cu Sărbătoarea Lavandei, pentru al doilea an consecutiv și au venit în jur de 1.000 de oameni în două zile. Totul s-a desfășurat în câmp, s-a respectat distanțarea socială. Au fost câteva evenimente care și-au pus amprenta și nu putem spune că a fost un an complet pe zero”, a mai spus Damaris.

Pentru anul viitor au fost deja pregătite proiecte surpriză, iar dacă lucrurile se vor îmbunătăți, turiștii se vor putea bucura de plimbările cu căruța, de natură și de o masă gustoasă chiar din aprilie sau mai 2021.

„Am participat cu asociația la diferite târguri de turism, am fost și ieșită din țară, la Praga, la Ambasada României din Cehia, am mers cu mâncarea de la Mic Dejun, am fost de două ori consecutiv la Bruxelles. Și cred că mai mergeam dacă nu venea pandemia. Prima dată când am fost i-am înnebunit cu decorul și cu mâncarea și ne-au invitat pentru a doua oară. Am fost trei ani la rând la târgul de la București. Avem planuri și pentru anul viitor. Venim cu surprize, avem puse cap, la cap proiecte noi pe care nu le-am mai făcut. Vrem să continuăm cu Banat Brunch și Lavandă de Margina. Doar să ne permită condițiile”, a mai spus Damaris.