FOTO. Festivitate inedită de deschidere a noului an școlar pusă la cale de elevi și dascăli la o școală din Timișoara

1000x100 (2) mbmr 1000x100

Colegiul Bănățean din Timișoara a renunțat anul acesta la ceremonia tradițională de deschidere a noului an școlar, din cauza pandemiei. Festivitatea s-a ținut online, cu interviuri montate cu elevi și profesori, cu imagini din sălile de clasă și cu câteva urări din partea rectorilor universităților din orașul de pe Bega și oficialități. A fost cu multe emoții, chiar și în condițiile de distanțare fizică.   

Organizat pe Zoom și transmis pe pagina de Facebook a liceului, evenimentul organizat de Colegiul Bănățean a durat aproape două ore și a fost urmărit constant de peste 400 de persoane.

”Am emoții nu pentru că dau anul acesta bacalaureatul sau examenul de admitere, ci pentru că știu că acesta este ultimul meu an aici în colegiu. Vin în fiecare zi aici, de la 6 ani, iar acum am 18. Voi acum sunteți acasă, eu sunt la școală și încă simt fiorul acela, cu toate că anul acesta este puțin mai diferit, încă există, pentru că școala nu a plecat nicăieri și profesorii sunt tot aici, gata să predea. Totul este pregătit, pentru că totul va fi bine”, a spus Oana Silaghi, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național Bănățean, în deschiderea festivității online.

Evenimentul a reunit elevi, dascăli, rectori și autorități locale într-o ceremonie… altfel. Pe lângă discursurile și mesajele de început de an, elevii au conceput mai multe filmulețe în care își exprimă sentimentele față de reîntoarcerea la școală și ceea ce au realizat în pandemie. Cei mai mari au organizat video-uri muzicale și au transmis mesaje de tipul ”Totul va fi bine” sau ”Poți conta pe mine”.

Gânduri de început de an au transmis au transmis și cei care conduc instituțiile publice din județ.

”Vă doresc un an bun și un început de an școlar așa cum vă doriți. Am către voi un gând de curaj și integritate. Anul acesta va fi un an puternic despre learn, unlearn și relearn. Cred că provocarea cea mai puternică va fi să ne dezvățăm de felul în care învățam anterior și să reînvățăm o conduită educațională dintr-o altă paradigmă. În ceea ce privește curajul, mă refer la invitația de a vă asuma pornirea proiectului de pilotare. Vă invit să fructificați acest an școlar pentru a pune în fapt anul școlar următor. Acest timp al provocărilor înseamnă un moment astral pentru curajul asumării schimbării paradigmei și a transformării de sistem. Vă doresc un an frumos și să vă căpătați curajul de a vă căuta, a vă găsi și a zbura în cerul vostru cel mai înalt cu putință!”, a transmis Marian Staș, expert în educație, invitat în cadrul ceremoniei.

”Se face tot ce e posibil pentru sănătatea copiilor. Părinții și copiii fac față unor reguli mult mai stricte și sunt puși în fața unor provocări inedite, fără să piară emoția revederii și dorința de a colabora. Fiți precauți și respectați regulile de igienă și îndrumările date de profesori”, a transmis prefectul Liliana Oneț.

”Trebuie să recunosc că mi-ar fi plăcut să ne revedem între miile de elevi nerăbdători și gălăgioși, să simțim vibrația care ne emoționează. În pandemie, cuvântul anului a devenit: adaptarea. Trebuie să mergem mai departe și trebuie să avem grijă să rămânem sănătoși de la mic la mare. Provocarea este un un cuvânt al anului. În calitate de părinți, trăim momente delicate. Aveți încredere în forțele proprii și vă doresc o gândire pozitivă. Baftă!”, a transmis Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.

”Trebuie să mergem înainte cu înțelepciune. Timpul curge și viața e unidirecțională, nu putem irosi niciun moment. Trebuie să avem înțelepciunea să facem ce trebuie în aceste momente. (…) În istoria umanității s-a învățat fără lumină artificială, apoi s-a învățat la lumânare și în tehnologii primitive. Și eu am învățat la lumânare. Condițiile erau precare, dar cunoașterea a mers înainte pentru că dorința de cunoaștere e însămânțată adânc în noi. Sunt convins că vă veți adapta, aveți acum tehnologii foarte performante și asigurăm suportul să vă fie accesibile. Părinți, trageți-ne de mână dacă apar scăpări!”, a spus Nicolae Robu, primarul Timișoarei.

Muzeul TM

Directorul unității de învățământ a urmărit festivitatea din biroul său, echipat cu mască de protecție și vizieră, în dorința de a arăta cum se va desfășura acest nou an școlar.

Și rectorii centrelor mari universitare au avut un mesaj pentru elevi. ”E o perioadă a creșterii responsabilității voastre pentru că, prin comportamentul vostru, a sosit momentul să aveți grijă de voi, de părinți și bunici. (…) Când am început școala, în prima zi, eram cu bunicul meu, am plâns și am spus că nu mai vreau să merg la școală pentru că nu cred că e ceva ce mi se potrivește. Tatăl meu mi-a zis că mă mai pot duce câteva zile și apoi discutăm o soluție. După acele zile mi-a plăcut atât de mult școala, iar după 40 de ani sunt tot în școală”,a spus Forin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Micuții care au început anul acesta școala, clasa pregătitoare, s-au întâlnit cu noii dascăli în curtea Colegiului Bănățean. Fiecare clasă a fost programată la câte o oră, iar elevii au fost însoțiți de un singur părinte.

Aproximativ 2.500 de elevi și 170 de cadre didactice și personal auxiliar vor începe anul școlar 2020-2021 la Colegiul Național Bănățean din Timișoara.

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/