Infirmieră, angajată în Spitalul de Campanie din Timișoara: „Nu-i uşor să faci curățenie ore în şir îmbrăcat în combinezonul impermeabil din cap până în picioare, dar rezistăm”

spital militar, corturi

O nouă mărturie vine de pe frontul COVID-19 al Spitalului de Campanie, ridicat pe stadionul CFR din Timișoara. De data aceasta, experiența este povestită de Mihaela, o infirmieră în vârstă de 44 de ani.

„Crâmpeie de pe frontul Spitalului Militar Timișoara în lupta COVID-19” este o idee pornită de cei aflați în linia întâi. Cadrele medicale trimit câte o scrisoare în care povestesc cum decurc lucrurile în unitatea de pe stadionul CFR, în care au fost internați primii pacienți în 22 iulie. Dacă până acum poveștile au fost spuse de medici, brancardieri sau psihologi, a venit și timpul infirmierelor să povestească cum este lupta de pe fontul COVID-19. Mihaela are 44 de ani și spune că lucrează la SMMIT de doar câteva luni, pe un post deschis temporar.

„În aceste condiții deosebite care ne-au adus împreună am format foarte repede un colectiv unit cu colegii mei, aproape ca o familie. Am participat la mai multe instructaje în cadrul spitalului, am început să pregătim corturile de pe stadion făcând curațenie, şi a venit şi vremea când au început să vină pacienții. Munca mea este să distribui caserolele cu mâncare, fac curățenie, spăl, şterg, dezinfectez, duc deşeurile, schimb lenjeria. În mod normal, acestea nu sunt lucruri foarte grele şi nu e nimic eroic în ceea ce vă povestesc, doar că în anumite condiții, cum sunt cele din zona contaminată de la SMMIT, lucrurile sunt puțin diferite. Când intru în zona roşie ştiu exact ceea ce am de făcut şi în ce ordine şi încerc să folosesc cât mai bine timpul petrecut acolo, pentru că timpul în care port combinezonul de protecție e limitat. E important ca oamenii bolnavi să stea în condiții confortabile, în curățenie, cu atât mai mult cu cât ei petrec mult timp în acelaşi loc în corturile în care sunt repartizați. Vedeți dumneavoastră, e greu şi pentru un om sănătos să stea într-un loc care nu e curat, darămite pt un om suferind”, a spus Mihaela.

Munca infirmierelor este esențială în orice unitate sanitară deoarece contribuie la bunastarea pacienților și a angajaților, în general.

„Nu-i uşor să faci curățenie ore în şir îmbrăcat în combinezonul impermeabil din cap până în picioare, dar rezistăm, pentru asta ne-am angajat şi nu ne ține nimeni cu forța aici. Cu toate astea, ne bucurăm foarte mult când pacienții ne mulțumesc, chiar dacă noi ne facem doar datoria. Ştiu că e important să respect cu strictețe regulile ca să nu mă infectez şi să nu îmi pun familia în pericol. Pentru că văd în fiecare zi aceşti oameni care sunt bolnavi de Covid, vă spun că e mult mai bine să respectați şi dumneavoastră regulile şi să nu ajungeți să vă îmbolnăviți. De aici, de la Timişoara, de la Spitalul Militar, vă transmit gânduri bune”, a mai transmis Mihaela.

Spitalul de Campanie are aproximativ 50 de locuri destinate pacienților diagnosticați cu forme medii și ușoare de COVID-19.