Se pregătește bugetul! Anul 2021 va fi dedicat pregătirii pentru marile investiții și atrageri de fonduri europene

Bugetul de anul viitor al municipiului Lugoj va avea câteva direcții clare la capitolul investiții, cu priorități în ceea ce privește cheltuirea banului public.

„Prioritară va fi infrastructura de apă, și aici vorbim despre branșamente la rețeaua de apă, de expertizarea noii rețele de apă, care s-a făcut în mare parte fără respectarea proiectului inițial, despre rețeaua de canalizare și stația de epurare. Am depus la Compania Națională de Investiții proiectul de modernizare pentru Uzina de Apă nr. 3. Era în Primărie un proiect tehnic, pe care nu l-au depus. L-am dus la CNI, am fost acolo joi, 17 decembrie, și cred că sunt șanse mari să se finanțeze, la un milion de euro. Vom face un studiu pentru a analiza întreaga rețea de apă din oraș, funcționarea și modul de alimentare al celor trei uzine, dacă mai facem sau nu foraje. Intenționăm o strategie cât mai amplă, și în funcție de ea să facem, mai departe, alți pași în acest domeniu. Vom achiziționa utilaje pentru a face branșamente în regie proprie. O să luăm și contoare noi, astfel încât la fiecare branșament nou să instalăm și contor nou, cu citire la distanță.”, a spus primarul Claudiu Buciu.

În municipiul Lugoj există 11.786 de branșamente individuale, dintre care 6.541 la case, 4.500 la blocuri, 695 la persoane juridice și 50 la instituții publice. Din păcate, până în prezent, fosta administrație a executat doar puțin peste 600 de branșamente la noua rețea de apă.

Reconstrucția stației de epurare

În ceea ce privește stația de epurare, se va face o expertiză, urmată de reproiectare și, cel mai probabil, stația actuală va fi demolată și apoi va fi construită una nouă, pe același amplasament. „Am studiat și posibilitatea unui alt amplasament, dar mai în amonte nu se poate face, e și calea ferată, sunt terenuri private, sunt și alte aspecte. De noua stație vor beneficia și Coșteiul și Boldurul, care nu are stație. Nu pot să vă spun exact când ne apucăm de lucru, dar în niciun caz nu va fi în 2021. Un an, sigur, ne va lua proiectarea și licitarea. 2022 ar fi un termen realist.”, a mai spus Buciu.

Curățenia orașului

O altă prioritate este cea legată de un oraș mai curat și de un sistem integrat de colectare a deșeurilor de orice tip. „Vom construi undeva la 40-50 de țarcuri în cartierele de blocuri, pentru pubele, pentru ca oamenii să pună acolo gunoiul. De asemenea, vom ridica acel centru de colectare a deșeurilor provenite din construcții, despre care am mai vorbit.”, a mai declarat primarul Claudiu Buciu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/