Se opreşte deversarea apelor menajere din Moldova Nouă în Dunăre!

Aproape 20 de milioane de euro e suma de pe nota de plată pentru intrarea oraşului de la Dunăre în civilizaţie atunci când vine vorba despre calitatea apei şi, mai ales, despre deversarea apelor uzate.

Uniunea Europeană a trimis sute de milioane de euro în Caraş-Severin pentru finanţarea unuia dintre cele mai mari şi importante proiecte realizate de Consiliul Judeţean. Este vorba despre modernizarea infrastructurii de apă şi canalizare, proiect urmat acum de gestionarea selectivă a deşeurilor de pe raza întregului judeţ. O delegaţie a administraţiei judeţene şi a societăţii Aquacaraş s-a deplasat în această săptămână la Moldova Nouă, pentru a verifica stadiul lucrărilor demarate de ceva vreme în Clisura Dunării.

„Consiliul Judeţean a investit până acum două milioane de euro pe programul cu finanţare europeană ISPA în reabilitarea reţelei de alimentare cu apă şi canalizare. Acum suntem în faţa unei noi investiţii. E vorba de staţia de sortare sau uzina de apă, o investiţie de circa 800.000 de euro La ieşirea spre Pescari este staţia de epurare a oraşului, de circa 2,2 milioane de euro. Investiţia totală însă pe Programul Operaţional Sectorial de Mediu Nr.1 la Moldova Nouă este de 11.232.000 de euro. Este o investiţie a Consiliului judeţean, derulată prin Aquacaraş. Primăria are o participare de doar 0,89 la sută”, a declarat Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean.

Dacă până acum apele uzate din Moldova Nouă ajungeau în Dunăre, în  scurt timp acest fenomen, ce nu face deloc cinste unei ţări membre a Uniunii Europene, va fi stopat. Mai mult decât atât, investiţiile continuă în infrastructura de apă şi canalizare din Clisura Dunării. „Acum câteva zile, Consiliul Judeţean, tot prin Aquacaraş, a solicitat ANRMAP-ului acordul pentru organizarea licitaţiei pentru cea de-a treia fază de modernizare a reţelei de apă şi canalizare în judeţul Caraş-Severin, de 177 de milioane de euro, un proiect aprobat deja pe fonduri europene. Din aceste fonduri, oraşul Moldova Nouă beneficiază de peste cinci milioane de euro”, a mai spus Frunzăverde.