Documentația pentru centrala termică de la Spitalul Județean este în lucru. Unitatea medicală nu mai vrea să depindă de Colterm

hol spitalul judetean

La câteva zile după ce Consiliul Județean Timiș a alocat peste 700.000 lei Spitalului Județean din Timișoara ca să urgenteze procedurile de achiziție a unei centrale proprii, conducerea unității medicale spune că lucrează, împreună cu specialiștii din CJT, la întocmirea documentației specifice acestui tip de investiție. 

Decizia a venit în zilele în care Colterm nu a mai dat apă caldă și căldură spitalului, după ce EON a sistat furnizarea gazului către compania de termoficare a Timișoarei. Majoritatea spitalelor din oraș, cu excepția „Victor Babeș” și a spitalului modular de pe fostul stadion CFR, sunt racordate la încălzirea centralizată.

Săptămâna trecută, consilierii județeni au alocat Spitalului Județean, în urma unei rectificări bugetare, 750.000 de lei pentru această investiție.

„Am început demersurile de achiziții de urgență a proiectului și apoi a execuției pentru centrală. Trebuie să respectăm termenele legale în vigoare, însă au fost făcute toate pregătirile și facem toate demersurile astfel încât acest proces fie de durată cât mai scurtă de timp, însă trebuie să respectăm termenele legale de achiziții publice.”, a declarat Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean din Timișoara.

Județeanul are de ani buni o centrală termică, însă aceasta nu este funcțională. Încă din 2006, potrivit unui anunț de pe site-ul spitalului, s-au alocat fonduri pentru redimensionarea instalației centrale termice. Potrivit datelor tehnice, clădirea centralei termice aparține Spitalului Județean, cu o suprafață de 396 mp, iar „lucrarea prezintă o importanță deosebită din punct de vedere economic și al siguranței în exploatare. Centrala termică deservește trei corpuri și anume: Casa Austria, Clinica de Ortopedie și Spitalul Județean.”

„În prezent, încălzirea se realizează cu ajutorul a două cazane de apă caldă (…), cele două cazane nu pot face față celor trei corpuri de clădiri, deci se va suplimenta cu încă un cazan. Redimensionarea instalației centralei termice, automatizarea funcționării cazanelor și înlocuirea pompelor cu unele mai performante va duce la o funcționare corespunzătoare și la o economie de circa 10-15% din consumul de gaz, în condițiile în care cazanele vor fi scutite de lucru în suprasarcina sau sub randamentul minim. (…) Prin efectuarea acestor lucrări se poate realiza legarea directă a corpurilor de clădiri la rețeaua de termoficare a orașului, în cazul in care furnizorul are disponibil 4,32 MW de energie.”, se arată în documentul consultat.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/