Se încearcă din nou deschiderea unui punct de frontieră la Beba Veche!

alina gorghiu
explo 1000x200

Senatorul liberal de Timiș Alina Gorghiu a discutat cu ambasadorul Ungariei la București, în cadrul unei întâlniri avută la Senatul României, pe tema deschiderii punctului internațional de trecere a frontierei de la Beba Veche-Kübekháza. Senatorul i-a prezentat ambasadorului argumentele pentru care atât România, cât și Ungaria și Serbia au de câștigat prin operaționalizarea acestui punct de frontieră. 

Alina Gorghiu spune că prin deschiderea acestui punct de trecere a frontierei se vor intensifica schimburile economice, culturale, educative și sportive, însă va fi descurajat și traficul ilegal de orice fel și va fi sporit gradul de securitate a frontierelor.

„Ca să nu mai vorbim de faptul că localnicii nu vor mai fi nevoiți să parcurgă zeci de kilometri în plus pentru a ajunge de la Beba Veche la Szeged și invers. Săptămâna viitoare voi face un demers pentru impulsionarea tratativelor dintre Guvernul României și cel al Ungariei pentru deschiderea acestui punct internațional. Sper ca adresa pe care o voi înainta Ministerului Afacerilor Externe, cât și ambasadorului Ungariei la București, să fie semnată de toți parlamentarii de Timiș!”, a scris senatorul liberal pe Facebook.

Încă din 2018 senatorul afirma că foarte mulți cetățeni din zona Beba Veche au solicitat deschiderea acestui punct de frontieră spre Ungaria, până la prima localitate din țara vecină fiind o distanță de 1,5 km. În trecut a existat acest drum direct, dar astăzi se poate parcurge exclusiv prin Cenad, care presupune o distanță suplimentară de peste 50 de kilometri, explica la acea dată Alina Gorghiu.

Anul acesta, în primăvară, președintele CJ Timiș Alin Nica spunea că pentru a face posibilă deschiderea punctului de frontieră Beba Veche-Ungaria este dispus să predea drumul județean Sânnicolau Mare-Beba Veche către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și să aloce bani pentru amenajări.

Granița a fost deschisă în 1997, când s-a obținut deschiderea anuală, pentru două zile, la punctul Triplex Confinium: Beba Veche–Kübekháza (Ungaria)–Rabe (Serbia). Acest lucru s-a întâmplat și în 2017, și în 2018, la inițiativa grupului DKMT, când românii au putut ajunge în Ungaria și Serbia, prin punctul comun de la Beba Veche.

banner 970 x 250