Nica: „Pentru cel puțin două săptămâni, timișorenii racordați la Colterm vor avea din nou căldură”

alin nica

Alin Nica anunță că s-a găsit o soluție pentru deblocarea crizei încălzirii în Timișoara. Ministerul Energiei a identificat un alt furnizor de gaz pentru Colterm. 

„De mâine, pentru cel puțin două săptămâni, timișorenii racordați la Colterm vor avea din nou căldură. Este un răgaz câștigat cu ajutorul lui Virgil Popescu, ministrul Energiei și al unui furnizor de gaze naturale care a înțeles câtă nevoie de ajutor au timișorenii. Mă bucur pentru această soluție de avarie, e rezultatul multor negocieri la care am participat, explicând de fiecare dată că populația nu trebuie să sufere pentru greșelile primăriei. Mai sunt și alte soluții pe masă, în discuție, dar mă aștept și la participarea administrației locale a municipiului.”, a declarat Alin Nica, președintele CJ Timiș.

Potrivit lui Alin Nica, noul furnizor de gaz nu este E.ON, ci un producător. „E vorba despre un producător, asta înseamnă că prețul va fi unul mult mai mic decât cel de la distribuție, deci nu doar că am reușit să găsim un furnizor de gaz, dar prețul va fi mai mic decât cel din sistemul din distribuție.”, a spus Alin Nica.

De altfel, de dimineață, Nica le-a spus consilierilor județeni, în plen, că a discutat cu directorul E.ON, o variantă luată în calcul, la acea dată, fiind asigurarea unei cantități minime de gaz astfel încât compania să pornească arderea cărbunelui.

„Am discutat cu directorul Delgaz Grid, Dragoș Bărbulescu, să găsim soluții de deblocare a Colterm, măcar să reușim asigurarea unui minim de gaz care să pornească arderea cărbunelui, astfel încât să avem căldură la instituțiile sanitare și de învățământ din Timișoara. Voi continua să discut cu factorii de decizie de la București, pe partea de alocare a banilor din rezerva bugetară. Aici e nevoie de o rectificare de buget care nu se poate realiza decât prin OUG, iar guvernul interimar e privat de această pârghie. Sper ca acest moment dificil să nu mai dureze foarte mult, (…) să trecem peste această criză a încălzirii.”, a spus președintele CJ Timiș.

Pe de altă parte, Nica mai spune și că furnizorii de combustibil sunt neîncrezători că își vor primii banii aferenți facturilor.

„Din păcate, avem nevoie de provizii de cărbune la Colterm care nu ne ajung decât pentru câteva zile, acest lucru nu spun că trebuia făcut din vară, dar trebuie să găsim acum soluția de avarie să trecem peste situație, să reușim să îi convingem pe cei care furnizează aceste materiale să aștepte livrarea banilor, știută fiind și dificultatea financiară prin care trece Primăria Timișoara. Insolvența Colterm nu e de natură să crească încrederea furnizorilor, nici de cărbune, nici de gaz, că își pot recupera banii și ăsta e un handicap major în derularea discuțiilor. A fost menționat chiar de conducătorii acestor firme care furnizează fie cărbune, fie gaz. Dar în continuare încercăm să găsim soluții, să ajutăm timișorenii să treacă peste această situație.”, a explicat Alin Nica.

CITEȘTE ȘI: Fritz speră că astăzi va fi repornită căldura: în spitale non-stop, la restul timișorenilor doar noaptea