Fritz speră că astăzi va fi repornită căldura. Update: S-a găsit o firmă care să furnizeze gaz

calorifer, Primaria Timisoara distribuie ajutorul pentru incalzire

Dominic Fritz anunță că are speranțe că va fi repornită căldura în casele timișorenilor și în spitale astăzi, chiar și în sistem de avarie. Asta înseamnă că există posibilitatea furnizării de energie termică doar noaptea în locuințe. Primarul Timișoarei spune că sunt șanse să fie încheiată o înțelegere cu un furnizor de gaz, în cursul acestei zile.

S-ar putea reîncălzi caloriferele timișorenilor racordați la sistemul de termoficare al orașului, astăzi. Anunțul a fost făcut de primarul Timișoarei, Dominic Fritz, într-un interviu acordat pentru Hotnews.ro. Edilul-șef spune că sunt șanse să fie încheiată o înțelegere cu un furnizor de gaz.

Pe termen scurt, asta încercăm să facem în toate aceste zile, să găsim un furnizor pentru măcar câteva zile, măcar până când avem un guvern plin care să poată lua și niște decizii. Sunt calcule variabile, inclusiv cât gaz folosim. Operăm și cu un scenariu în care funcționăm pe un sistem de avarie, în care pornim căldura pentru doar câteva ore. Vreau să o spun foarte clar: nu este o soluție să găsim soluții temporare, aeroterme sau nu știu ce în spitale. Astăzi trebuie repornită căldura. Și la asta lucrez și sunt în discuții cu furnizorii, cu ministrul Energiei, care ne susține. Și astăzi trebuie găsită această soluție, nu putem să stăm încă o noapte în frig cu spitalele. Am o speranță, o spun foarte clar, și încercăm acum să găsim o soluție temporară, pe un sistem de avarie, cu care putem alimenta spitalele și poate măcar doar noaptea gospodăriile din Timișoara. Adică cu consumul absolut minim de gaz, cu cărbune, pentru că nu putem funcționa doar cu cărbune, avem nevoie de gaz ca să ardem cărbunele. Și pentru acest consum minim să găsim un furnizor care să ne dea măcar pentru o săptămână. Aici putem să și facem o plată consistentă și atunci măcar ne mai cumpărăm timp până când avem și un guvern care să poată lua niște decizii urgente”, a declarat Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei a precizat că pentru a trece cu bine prin această iarnă, Colterm are nevoie de aproximativ 200 milioane lei de la Guvern. De asemenea, edilul-șef a precizat că este necesară și de o strategie națională de termoficare.

Eu sper foarte mult ca asta să fie prima și ultima întrerupere. De fapt, în 2015 s-a mai întâmplat tot așa, pe o perioadă foarte scurtă. Dacă nu va exista o intervenție a Guvernului, o intervenție națională, nici Timișoara, nici Oradea, nici Arad, nici Craiova, etc. nu vor putea trece peste această iarnă. La Focșani deja funcționează un sistem de câteva ore pe zi, chiar și pentru spitale. S-ar putea ca și noi în Timișoara, cel puțin în această perioadă imediată în care nu avem un contract, să funcționăm pe un sistem de avarie. (…) Cea mai simplă variantă este să se repornească gazul și să fie o companie care să spună: mie îmi pasă de oamenii din Timișoara, nouă ne pasă de situația în spitale și de aceea facem un contract și livrăm gaz și dacă este doar într-o cantitate mică pentru o săptămână, măcar să putem alimenta spitalele cu căldură”, a explicat Dominic Fritz.

La finalul interviului, Dominic Fritz a fost întrebat dacă sigur va fi repornită căldura astăzi, însă primarul Timișoarei a precizat că nu vrea să facă promisiuni.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Eu nu sunt genul care să fac promisiuni. Eu tot ce pot să spun este că în aceste ore eu sunt în discuții cu furnizori și deocamdată am motiv să am speranță. Tehnic nu știu cât de repede se va putea reporni sistemul, pentru că odată răcit, durează până când se repornește din nou, nu este ca un întrerupător de lumină. Dar am totuși o speranță bine fondată că încă astăzi putem încheia o înțelegere cu un furnizor”, a adăugat Dominic Fritz.

Update: Este oficial! Căldura va fi repornită la Timișoara. Dominic Fritz a anunțat că va fi încheiat, astăzi, un contract de urgență cu un furnizor de gaz pe o perioadă de o săptămână. Timișorenii vor avea căldură doar noaptea.

Am reușit să găsim o soluție de avarie cu un alt furnizor de gaz. Încheiem în aceste ore un contract de urgență pentru o cantitate de gaz care asigură clienților Colterm căldura și apa caldă pentru o săptămână, într-un sistem minimal. Plata o asigurăm în avans din bugetul local: 5 milioane de lei, toți banii de care dispunem momentan. În seara asta, Colterm va fi reconectat la gaz și va putea reporni sistemul de încălzire. Din păcate, va putea opera doar cu CET Sud cu cărbune și un consum minim de gaz, ceea ce va asigura funcționarea sistemului preponderent în orele de noapte. Spitalele vor avea căldură fără întrerupere. Continuăm să lucrăm pe mai multe variante de soluții pentru ca timișorenii abonați la Colterm și spitalele să aibă în această iarnă căldură și apă caldă. Susținerea din partea bugetului de stat va trebuie să joace un rol important, acest lucru fiind valabil pentru toate companiile de termoficare din România. Urmează o perioadă grea pentru toți din cauza creșterii prețului la gaz și energie electrică și facem tot ce putem la nivel local și național să o trecem cu bine. Costuri însă vor fi, pentru toți, iar Timișoara a fost un semnal de alarmă. De aceea este necesară o soluție națională care să sprijine și consumatorii cu centrale proprii și pe cei conectați la sistemele publice de termoficare. Devine din ce în ce mai clar că putem să depășim această criză prin solidaritate, dialog pe soluții comune și sinceritate față de cetățeni”, a declarat primarul Timișoarei.

 

 

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/