Se împlinesc 100 de ani de când au ajuns în Banat primii ucraineni

Multiculturalitatea Banatului este marcată în acest weekend la Cornuțel de Banat. Asta pentru că, au trecut 100 de ani de când primii etnici au ajuns pe meleagurile cărășene. În județ conviețuiesc în prezent 18 etnii diferite, iar cea ucraineană numără peste 3.500 de persoane. Etnicii sunt sărbătoriți astăzi chiar în satele unde locuiesc cei mai mulți etnici.

Mulţi se întreabă cum, când şi de unde au ajuns ucrainenii în Banat? Potrivit site-ului Banaterra, o parte dintre ei au venit din Maramureș, iar o alta din Bucovina. Migraţia lor a început încă de pe timpul Imperiului austro-ungar, ultimii ani ai secolului al XIX-lea şi primii ai secolului XX. Ea a continuat până astăzi. După exploatarea pădurilor, cei veniţi s-au aşezat pe moşiile din Banat, înfiinţând satele Copăcele şi Cornuţel-Banat sau satul Zorile. O altă parte dintre ucraineni au ales moşiile din vecinătatea Lugojului, situate în hotarele Criciovei şi Pădurenilor. Cele cinci sate înfiinţate între 1907 – 1910 există şi acum.

Viaţa traită de ucraineni la începutul aşezării lor în Banat nu a fost uşoară. În câţiva ani ei nu au reuşit să-şi consolideze gospodăriile. Mulţi dintre bărbaţi au murit pe front în timpul primului război mondial, înrolaţi în armata austro-ungară. Astfel că, situaţia economică şi a satelor pe care le-au întemeiat a fost din ce în ce mai grea. Potrivit Banaterra, bărbaţii au muncit în exploatările forestiere, iar femeile se ocupau de agricultură, dar aveau şi grijă de treburile casei. Pentru a o scoate la capăt, mulţi tineri din satele ucrainene s-au angajat ca slugi în satele vecine, numai pentru haine şi mâncare.

Câți ucranineni sunt în Caraș-Severin
Potrivit Paulei Neamțu, directorul de cancelarie al prefectului de Caraș-Severin, în prezent în județ trăiesc puțin peste 3.500 de etnici. Cea ucraineană ocupă locul cinci, după cea de români, maghiari, germani și romi.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/