Administrația Băile Herculane continuă demersurile pentru salvarea Vilei Elisabeta, clădire monument istoric, construită în 1875.
Primăria Băile Herculane a fost nevoită să renunțe la fondurile norvegiene, accesate prin Programul Ro-Cultura, pentru reabilitarea Vilei Elisabeta. Nu pentru că nu și-ar fi dorit ca această clădire să-și recapete strălucirea de altădată, ci din cauza milionului de euro, pe care Primăria Băile Herculane trebuia să-l pună ca parte de cofinanțare la proiect.
„În privința Vilei Elisabeta, lucrurile nu au depins de noi. A fost practic o situație care ne-a forțat să renunțăm la finanțarea norvegiană, deși s-a vorbit că am pierdut proiectul. Nu este așa! La momentul la care s-a făcut proiectul tehnic pentru Vila Elisabeta, el s-a făcut în urma unui DALI, care a costat o sumă de bani. Când s-a făcut proiectul tehnic a început războiul din Ucraina, iar când a fost vorba de calcule, de costuri, ne-a sunat proiectantul și ne-a spus că, în urma majorării prețurilor la materialele de construcții, s-a scumpit și proiectul nostru. Și tot proiectul s-a scumpit cu un milion de euro, care erau bani neeligibili și pe care ar fi trebuit să-i pună Primăria. Un milion de euro este o sumă mult prea mare pentru Băile Herculane, chiar imposibilă!”, spune Dan Buru, referent cultural în cadrul Primăriei Băile Herculane.
Deși administrația condusă de liberalul Cristian Miclău a fost nevoită să facă un pas înapoi, Dan Buru ne asigură că Primăria Băile Herculane nu a renunțat la acest proiect, făcându-se pași importanți pentru obținerea unei finanțări noi.
„Nu s-a renunțat și nu vom renunța la acest monument. Proiectul tehnic există. Există și autorizația de construcție, se caută o finanțare nouă. Anul acesta pe Programul Operațional Regional se finanțează numai monumente de clasa A și suntem pe cale să trecem monumentul istoric Vila Elisabeta din clasa B, nu am înțeles niciodată de ce a fost încadrată așa, în clasa A, astfel încât să se poată accesa fonduri pentru ea. Documentația este în lucru, s-a trecut deja de comisia zonală de cultură și urmează comisia națională, pentru că la comisia națională se avizează monumentele de clasa A. Șansele sunt cu adevărat reale să obținem o nouă finanțare pentru acest monument istoric, care este un obiectiv de suflet al orașului, simbolul stațiunii”, a mai spus Dan Buru.