Se depun declaraţiile privind cota de lapte!

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Caraş-Severin reaminteşte că anul actual de cotă s-a încheiat ieri, 31 martie 2014, iar declaraţiile anuale trebuie completate şi depuse la centrele APIA până pe 14 mai 2014 inclusiv, fără penalizări.

Operatorii cărăşeni care achiziţionează lapte, precum şi producătorii deţinători de cotă de lapte pentru vânzări directe sunt rugaţi să depună, începând de astăzi, 01 aprilie 2014, declaraţiile anuale privind livrările, respectiv vânzările directe, efectuate în anul de cotă 2013-2014.

Producătorii deţinători de cotă pentru vânzări directe trebuie să completeze declaraţia anuală conform datelor din Caietul fermierului. „Precizăm că, în funcţie de cota de vânzări directe deţinută, Caietul fermierului este de două tipuri: tip A (pentru producătorii care deţin cotă mai mare de 5.000 de kilograme) şi tip B (pentru o cantitate mai mică de 5.000 de kilograme). Este important de menţionat că producătorul care deţine cotă pentru vânzări directe trebuie să depună declaraţia anuală chiar dacă nu a comercializat lapte sau produse lactate în cursul anului de cotă”, precizează reprezentanţii APIA Caraş-Severin.

Producătorilor de lapte care nu depun în termenul legal stabilit declaraţia anuală privind cantităţile comercializate, li se aplică penalitatea de retragere a cotei individuale de lapte la rezerva naţională. Cotele individuale nu vor fi retrase dacă producătorii deţinători de cotă vor transmite, până pe data de 21 iulie 2014, împreună cu declaraţia anuală, şi o justificare scrisă, datată şi semnată, asupra imposibilităţii transmiterii acestei declaraţii în termenul legal. Cumpărătorii de lapte trebuie să depună la centrele judeţene APIA declaraţia anuală privind cantitatea de lapte achiziţionată în anul de cotă 2013-2014, termenul limită fiind tot 14 mai 2014.

Pentru cumpărătorii de lapte care nu depun la termen declaraţia anuală privind cantităţile achiziţionate, sunt calculate penalităţi pentru fiecare zi calendaristică de întârziere, începând cu data de 15 mai. Acestea pot ajunge până la 100.000 euro. „În egală măsură, cumpărătorul de lapte care nu trimite declaraţia anuală riscă să piardă dreptul de a achiziţiona lapte de la deţinătorii de cotă, prin retragerea aprobării”, adaugă cei de la APIA.

FOTO: www.bzi.ro