Se demolează sau nu ruina din Calea Torontalului? De aproape 30 de ani, autoritățile promit aici un spital

Au fost semnate actele pentru elaborarea studiului de fezabilitate și actualizarea expertizei tehnice pentru clădirea „fantomă” din Calea Torontalului. Autoritățile vor să afle dacă imobilul abandonat mai poate fi folosit vreodată sau doar parte din el, fie nimic. Dacă specialiștii vor constata că imobilul existent este într-o stare bună, autoritățile vor, de această dată, să îl integreze în ce urmează să devină Institutul Regional de Oncologie Timișoara.

De la debutul construcției clădirii de pe Calea Torontalului, în 1994, rând pe rând, imobilul ar fi trebuit să fie: spital municipal, apoi regional, iar acum – institut de oncologic.

„Consiliul Județean Timiș a inclus acest obiectiv de investiție pe lista proiectelor transmise pentru finanțare prin Planul Național de Relansare și Reziliență, iar ca să aibă șanse reale la banii europeni, institutul trebuie să fie susținut de o documentație solidă, să fie un proiect matur. Cred că Timișoara și întreaga regiune au nevoie de un Institut Oncologic la standarde europene pentru ca bolnavii și familiile lor să nu mai fie obligați să facă drumuri în străinătate sau să suporte costuri suplimentare. (…) Județul Timiș este unul dintre județele cu cea mai mare rată a afecțiunilor oncologice din România, astfel că vom face toate eforturile necesare pentru ca Institutul Regional de Oncologie să obțină finanțare europeană prin Planul Național de Relansare și Reziliență.”, a spus Alin Nica, președintele CJ Timiș.

CITEȘTE ȘI: Noul spital municipal nu se mai ridică pe Calea Aradului. Ultimul concept medical pe care vrea să îl dezvolte administrația

Întrebat de ce mai este necesară cheltuirea banilor pentru încă o expertiză tehnică la această clădire, ministrul Sănătății a răspuns că a luat măsuri pentru ca acest gen de proiecte să nu mai dureze zeci de ani.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

„Înțeleg frustrarea asta și eu am avut-o când am frunzărit istoria acelui institut. Înțeleg și dificultatea autorităților centrale, mai ales, de a implementa mari proiecte de infrastructură medicală. Motiv pentru care unul din planurile de reformă pe care le-am propus în PNRR este tocmai această întărire a capacității administrative în a construi și a derula proiecte de infrastructură medicală. S-ar putea să avem nevoie de expertiză externă și de o bună colaborare cu autoritățile locale astfel încât aceste proiecte să nu mai dureze 20 de ani și să se poată efectua într-un timp rezonabil.”, a spus Ioana Mihăilă, la Timișoara.

Dacă finanțarea viitorului Institut Oncologic nu se va face prin PNRR, mai este disponibilă încă o linie mare de alocare financiară în domeniul sănătății. Potrivit Ioanei Mihăilă, pe lângă bugetul de stat, este vorba de o alocare în programul operațional de sănătate.

CITEȘTE ȘI: Fritz, despre noul spital municipal promis în Timișoara: „Vom face un studiu de fezabilitate și atunci putem să accesăm și finanțare”

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/