Se culeg ultimele roade! Fermierii din Caraș-Severin înregistrează pierderi la porumb!

corn farmer examining crops in field

Pe fondul secetei pedologice din această vară, specialiștii Direcției Județene Agricole vorbesc despre producții mult mai slabe la porumb, comparativ cu cele din anii trecuți. E drept, campania de recoltare nu s-a încheiat în Caraș-Severin, culesul mergând anevoios din cauza vremii nefavorabile, însă inginerii agronomi explică faptul că media înregistrată la hectar nu va trece de 4.500 de kilograme.

„Recoltările de toamnă nu s-au încheiat, a fost frig, umezeală și ploi. Pe fondul secetei înregistrate vara aceasta, producțiile obținute de agricultori nu sunt foarte bune, dar nici foarte rele. Până la această dată, din informațiile primite de la fermieri și centralizate de noi, s-a realizat o medie estimativă de producție pe județ de 4.200 de kilograme la hectar pentru porumb, 1.964 de kg/ha la floarea-soarelui, de 1.650 de kg la soia, de 9.786 kg/ha la cartofii de toamnă, iar la tomate de 5.832 de kg.”, ne-a declarat ing. Liviu Munteanu, purtătorul de cuvânt al Direcției Agricole Caraș-Severin.

Așadar, în această toamnă, hambarele fermierilor vor fi mai mult goale decât pline. Dacă într-un an agricol bun, cărășenii scoteau la hectarul de porumb o producție medie de 7.000 de kg, acum aceasta este cu 30% mai mică. „Producția la porumb este slabă, din cauza condițiilor de secetă pedologică din vara aceasta, resimțită în toată țara, nu doar în Banat. În Caraș-Severin nu s-a pierdut producția, așa cum s-a întâmplat în alte zone ale țării, pentru că, prin alte părți, producția a fost compromisă în proporție de 100%. Din fericire, la noi nu s-a întâmplat așa. La momentul respectiv, făcând o analiză a culturilor văzute la fața locului, specialiștii noștri au estimat că vom avea o pierdere de 30% de producție, fapt care s-a și adeverit în mare măsură. Într-un an bun, producția medie la hectar ajunge la 7.000 de kilograme, dacă vorbim de Caraș-Severin, pentru că în județele agricole, cum sunt Timiș sau Arad, acolo producția medie ajunge și la 10.000 de kg/ha. Noi vorbim de condițiile date de județul Caraș-Severin.”, a mai precizat Liviu Munteanu.

În Caraș-Severin au fost cultivate cu porumb 20.894 de hectare, cu floarea-soarelui 5.472 de ha, iar cu soia – 4.000 de ha.