Pe loc repaus! Comandantul Poliției Lugoj se pensionează la doar 47 de ani

mihai tonenchi politie

Postul de şef al Poliţiei Municipiului Lugoj ar putea rămâne vacant de la 1 noiembrie, după ce comisarul-şef Mihai Tonenchi, în vârstă de 47 de ani, a primit aprobarea de a se pensiona.

Dacă acest lucru se va întâmpla, pentru că actualul comandant mai are timp să refuze rămânea la vatră, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Timiş urmează să dispună un nou şef interimar la comanda subunităţii din Lugoj, până la organizarea unui concurs. „Este o hotărâre unilaterală şi m-aş putea răzgândi până la 31 octombrie”, ne-a declarat comisarul-şef.

Patru ani la conducerea Poliţiei Făget

Cert e că omul a condus timp de aproape două decenii destinele subunităţilor de poliţie din Lugoj şi Făget. „Am ajuns la Făget în 2004, pentru că era multă violenţă acolo. A fost dubla crimă de la Begheiu Mic şi multe altele, astfel că fenomenul infracţional trebuia ţinut în frâu. În peste patru ani, împreună cu colegii de-acolo, cu care am avut o relaţie foarte bună, dar şi cu oamenii din satele şi comunele arondate oraşului, am reuşit să reducem la minimum infracţionalitatea şi să stopăm actele de violenţă. Cert e că sunt amintiri plăcute de la Făget, zona fiind foarte frumoasă, locuită de oameni deosebiţi”, ne-a spus Mihai Tomenchi.

La Lugoj, probleme doar cu comunitatea romă

După Făget, a fost dispus de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Timiş ca adjunct la Lugoj, pentru ca mai apoi să ajungă la şefia subunității din municipiul de pe Timiş. „La Lugoj nu au fost probleme foarte mari pe linie de violenţă, poate doar cele din comunitatea romă, care consider că au fost extrem de mediatizate de o parte a mass-mediei, fapt care nu a făcut decât să dea apă la moară celor aflați în conflict. În rest, pot să spun că în ultimii ani trendul infracțional în Lugoj este în scădere. Am reuşit să reducem riscul rutier având mai puţine accidente şi mai puţini morţi, dar am avut şi o bună colaborare cu tot ce înseamnă unităţi şcolare şi am crescut tot ce înseamnă partea de protecţie în mediul şcolar. Cel puţin în ultimul an, nu am mai avut probleme de infracţionalitate cu grad ridicat, de spargeri cu mod de operare, de victime prin tâlhării, de tot ce înseamnă violenţă intrafamilială şi multe altele. Am avut o colaborare foarte bună cu tot ce a însemnat partea de administraţie locală, dar şi cu Jandarmeria, Pompierii, Poliţia Locală, cu Spitalul şi tot ce a însemnat unităţi publice existente în municipiu, dar şi cu administraţiile din cele 17 comune din zonă, care ne sunt arondate”, ne-a mai spus comisarul-şef.

Peste un sfert de veac în Poliţia Română

Mihai Tonenchi a fost încadrat în Poliţia Română în anul 1995. În perioada 2004-2008 a deţinut funcţia de şef al Poliţiei Oraşului Făget, după care a preluat postul de adjunct al instituţiei lugojene, până la începutul lunii aprilie 2017. A fost împuternicit interimar la conducere până în 12 martie 2018, când a câștigat concursul organizat de IPJ Timiş. Fiind foarte tânăr, Mihai Tonenchi se va bucura cu siguranță de o pensie lungă.