Se construieşte mai puţin, se repară mai mult

Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut pe total cu 4,1%, între 1 ianuarie și 31 octombrie 2018, comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelor transmise de Institutul Național de Statistică (INS), printr-un comunicat de presă citat de Mediafax.

Această scădere este reflectată la lucrările de construcţii noi (-8%), deși creşteri au fost la lucrările de reparaţii capitale (5,4%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (4,5%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale cu 28%, iar creşteri au fost la construcţiile inginereşti (7,9%) şi la clădirile nerezidenţiale (0,1%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total cu 2,5%, la zece luni. Pe elemente de structură s-a înregistrat scădere la lucrările de construcţii noi cu 5,7%. În schimb, creşteri au fost la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi la lucrările de reparaţii capitale, cu 5,3% fiecare.

În octombrie 2018, comparativ cu octombrie 2017, volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută a scăzut pe total cu 3,6%, scădere reflectată la lucrările de construcţii noi cu 5,9% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 3,8%. În schimb, creştere s-a înregistrat la lucrările de reparaţii capitale cu 11,6%.