Rețeta primului deodorant roll-on bio din Europa, concepută în bucătăria unei timișorence

explo 1000x200

Rețeta primului deodorant roll-on bio din Europa a fost concepută în bucătăria unei timișorence. Daniela Alexandru și-a dorit să își lanseze prima linie de produse bio și a dat lovitura cu un deodorant pe bază de bicarbonat care se găsește deja în magazine din străinătate la doar trei luni de când a fost pus pe piață. Și-ar fi dorit ca pe produs să scrie „Made în Romania”, dar nu există un laborator certificat bio în țara noastră, așa că producția se face în Italia.

A stat mulți ani în străinătate unde a studiat și s-a dezvoltat, dar dorința de a face ceva în România nu a lăsat-o în pace. Daniela Alexandru este unul dintre puținii români care, în ciuda oportunităților oferite peste hotare, au curajul să se întoarcă crezând cu tărie că și în țara noastră poți avea succes.

M-am întors în țară din dorința de a face ceva. Am fost plecată mulți ani, dar găsisem în lumea bio o oportunitate în România, acum opt ani când am început eu. Și m-am întors, fără niciun regret. În activitatea de zi cu zi suntem importatori și distribuitori de cosmetice și produse bio. Încetul cu încetul s-a născut ideea de a avea o marcă proprie și de a distribui un produs bio în România, dar cel mai mult ne doream să îl ducem în străinătate. De la marcă proprie până la deodorante drumul a fost lung”, a spus Daniela.

După ce a ascultat preferințele clientelor, a decis să încerce varianta stick a unui deodorant bio. Testele au început chiar în bucătăria Danielei. Până să ajungă la varianta roll-on cu bicarbonat a încercat tot soiul de ingrediente, a înfundat țevile de la chiuvetă, a obținut produse cu textură rugoasă sau maronii, care iritau și erau prea puțin estetice. „A trebuit să găsim o variantă naturală care să nu păteze hainele, să fie eficient, dar în același timp fără chimicale, fără alcool, fără parabeni. După multe teste am ales ca ingredient principal bicarbonatul pentru că neutralizează mirosurile și este natural. Am pregătit varianta cu puține ingrediente, parfumate cu diferite uleiuri esențiale și am oferit un deodorant pe bază de bicarbonat în format roll-on care nu mai există pe piață, ar fi primul deodorant nu numai din România, ci și din Europa”, a povestit Daniela.

Prima care a testat produsele a fost chiar sora Danielei. „Eu sunt o persoană foarte alergică și ajunsesem într-un moment în care nu mai știam ce să folosesc. Pe mine m-a ajutat foarte mult, chiar dacă la început am fost puțin sceptică. Până să fie finalizată forma finală, le-am folosit pe cele făcute handmade de sora mea”, a spus Crina Alexandru.

Rețeta din bucătăria Danielei a fost testată de un laborator, dar nu din țară, ci din străinătate. Motivul – în România nu există un laborator certificat bio. Aceasta a fost și una din cele mai mari piedici de care s-a lovit. „Mi-ar fi plăcut să le facem aici, astfel încât pe produse să scrie «Made în România». Chiar dacă este rețetă 100% românească el este produs în Europa. În România am găsit anumite servicii, doar că nu erau oferite de aceeași firmă. Am apelat la un laborator din străinătate care, pe lângă faptul că ne-a perfecționat rețeta, ne-a făcut tot ce ține de dosarul produsului cosmetic. Este notificat în Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă că se poate comercializa, iar ca produs în sine are trei certificări. Una este certificarea BIO, ceea ce înseamnă cu sunt fără parabeni, fără derivate din petrol, fără aluminiu și fără coloranți și alte ingrediente nocive, certificare vegană și sunt testate și pentru nichel”, povestește Daniela.

Deodorantul a fost pus pe piață în luna septembrie și se găsește în România, Italia, Slovacia, iar acum își face intrare și pe piața din Anglia.  A pornit la drum cu cinci deodorante, dar nu se oprește aici. Daniela și-a propus să ajungă până la sfârșitul anului viitor la o gamă care să cuprindă cel puțin 15-20 de produse.