Promovarea obiectivelor turistice din Caraș-Severin a culminat ieri cu reiterarea nemulțumirilor celor care locuiesc în comuna Prigor. Oamenii se opun construirii unor microhidrocentrale pe râul Nera și cer autorităților să țină cont de părerea lor.
Voluntari de la GEC Nera şi asociaţiile Aurora şi Arenaria din Bela Crkva (Serbia) au vizitat ieri mai multe obiective turistice din Caraș-Severin: Cascada Bigăr, Cheile Rudăriei și cursul superior al Nerei, în amonte de localitatea Borlovenii Vechi. Vizita nu s-a rezumat doar la promovarea locațiilor, ci s-a mers până la reiterarea unei probleme mai vechi: nemulțumirea localnicilor din comuna Prigor vis a vis de construirea a două microhidrocentrale pe râul Nera, la o distanță de aproximativ 8 km de Borlovenii Vechi. Voluntarii, împreună cu reprezentanții celor două asociații, au dorit să îi informeze pe oameni referitor la ultimele răspunsuri ale autorităților în problema construirii microhidrocentralelor.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157675626032365″]
În luna septembrie, la Ministerul Mediului a fost depusă o petiție cu 50.000 de semnături numită „Spunem nu distrugerii râului Nera!”. Petiția a fost inițiată în luna februarie, după ce locuitorii din Prigor au spus clar că nu doresc microhidrocentrale pe râul Nera, însă părerea lor nu a contat, astfel că, la ora actuală, procedura de emitere a acordului de mediu este în derulare la Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin.
Deocamdată, APM Caraș-Severin nu a oferit un răspuns solicitării acordului de mediu, însă oamenii speră ca cineva să le asculte și lor doleanțele. Primarul comunei Prigor, Antonică Moț, susține că „nimeni din această comună nu doreşte aceste microhidrocentrale”, în timp ce preotul paroh Petrică Zamelea spune că „dacă nu se va ţine cont de voinţa locuitorilor exprimată cu ocazia consultării publice a studiului de impact din 16 februarie, protestele vor fi reluate”.