Studiile întocmite recent de agențiile de specialitate aduc vești bune pentru toată țara în privința șanselor de angajare. Singura regiune cu o previziune de zero la sută este zona de sud-vest.
Potrivit unui studiu întocmit de Manpower, în ultimele 10 trimestre angajatorii din industria prelucrătoare au fost cei mai optimiști din țară și continuă să prognozeze un ritm de angajare susținut și în trimestrul III/2015. Previziunea Netă de Angajare în sector este de +19 procente, cu 7 puncte procentuale mai mică decât în trimestrul II și cu doar 1 punct procentual mai puternică decât în trimestrul III al anului trecut.
Cea mai abruptă scădere față de trimestrul anterior, de 13 puncte procentuale, este însă raportată de către angajatorii din sectorul Comerț cu ridicata și cu amănuntul. Dacă marile firme sunt în căutare de forță de muncă, nu același lucru se poate spune despre companiile mici, care au sub 10 angajați. Cu toate acestea, în mai toate regiunile se fac angajări, singura zonă cu probleme prognozate la acest capitol fiind sud-vestul țării.
„Prognoza este însă în mare parte luminoasă, cu excepția regiunii sud-vest, unde perspectivele de angajare rămân staționare, cu o previziune de 0 la sută”, arată studiul Agenției de Recrutare.
În ciuda previziunilor sumbre însă, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă a județului Caraș-Severin a anunțat recent faptul că una dintre firmele din Reșița caută 200 de persoane, pentru o potențială recrutare. Chiar și așa, studiile întocmite subliniază faptul că pe piața forței de muncă există un mare deficit.
„S-a văzut recent că ponderea angajatorilor care spun că numărul de candidați calificați disponibili pe piață este insuficient pentru nevoile lor a crescut cu 7 la sută față de 2014. Pe fondul unor planuri de angajare robuste, competiția pentru talente se va intensifica, deci angajatorii ar trebui să aibă în vedere soluții noi pentru a putea susține creșterile de personal pe care le-au prognozat în trimestrul III”, a precizat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România.
În trecut, probleme la recrutarea de personal au fost la mai multe firme de automotive care au dat startul unei afaceri la Reșița. Aceleași dificultăți sunt întâmpinate și în identificarea de personal calificat care să deruleze activități în sectorul hotelier. Acest lucru se întâmplă în cea mai mare parte din cauza migrației masive a cărășenilor peste granițele țării, unde preferă să îngrijească bătrânii altora pe mii de euro anual.
Probleme la acest capitol sunt și în orașul Moldova Nouă, acolo unde primarul a demarat discuții cu Ministerul Muncii pentru a identifica posibilități legale de recrutare a forței de muncă de peste granițele țării, din Serbia.