Scumpirea materialelor de construcții dă peste cap proiectele de interes local!

mixed tennis, players with rackets and balls

Pentru a nu pune lacătul pe șantiere, administrațiile locale sunt obligate să suporte din bugetul local diferența de preț generată de majorarea tarifelor la materialele de construcții. Într-o astfel de situație se află și Primăria Bănia care, pentru a putea derula un proiect cu finanțare europeană, trebuie să suporte acum cheltuieli neeligibile în valoare de peste 100.000 de lei.

Avem în derulare un proiect cu finanțare europeană, un teren de sport multifuncțional în curtea școlii din Bănia, pe care l-am scos la licitație, dar pentru care nu găsim constructor. Și asta pentru că proiectul este subevaluat, în contextul majorării prețurilor la materialele de construcții. Valoarea inițială, adică tot ce ține de construcții – montaj, a fost de 270.000 de lei fără TVA, iar acum, în urma scumpirilor, am înțeles de la proiectant, care lucrează la devizul general, că vor fi costuri suplimentare de aproximativ 150.000 de lei fără TVA. Din păcate, toate aceste cheltuieli vor trebui suportate din bugetul local, pentru că Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, prin care derulăm proiectul, nu suportă această diferență.”, ne-a declarat primarul comunei Bănia, Alexandru Vichentie Albu.

Edilul a mai precizat că, în următoarea ședință de Consiliu Local, va supune spre aprobare noul deviz general de lucrări. „Când avem această valoare cu devizul general și devizele pe obiecte, o să supun în Consiliul Local spre aprobare majorarea, după care o să mergem pentru avizarea unui nou buget la AFIR. Consultantul o să facă documentația pentru modificarea contractului, printr-un act adițional de majorare a valorii, valoare care o să treacă pe cheltuieli neeligibile, adică pe fondurile locale.”, a concluzionat primarul comunei Bănia.

leader board 728 x 90 px