Scumpirea gazelor şi energiei nu îi va mai afecta pe reşiţeni! Primarul Nelu Popa scoate Reşiţa din anonimat!

Scumpirea gazelor naturale pentru consumatorii casnici de la 1 aprilie a fost confirmată ieri de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, dar nu cu 5%, cum se anunţase iniţial, ci cu 2%. Vor urma şi alte scumpiri, inclusiv la energia electrică, dar acestea nu îi vor afecta pe reşiţeni, ţinând cont de un proiect al primarului Nelu Popa, care ar duce la creşterea semnificativă a nivelului de trai în municipiu.

Şedinţa de ieri a Consiliului Local Reşiţa a avut un parcurs greu de anticipat de către primarul Nelu Popa. Văzând că pesediştii se opun proiectului de hotărâre privind aprobarea cumpărării depoului de tramvaie prin societatea locală de transport public, primarul a renunţat să împuşte doi iepuri dintr-un foc. L-a sunat pe liderul judeţean al PSD, Ion Mocioalcă, astfel încât apoi s-a rezolvat ca prin minune cu votul consilierilor social-democraţi.

CITEŞTE ŞI: Consilierii PSD au blocat iar tramvaiele! Nelu Popa îl bagă în ședință pe Mocioalcă, prin telefon! [VIDEO]

Pe fondul acelei atmosfere tensionate, primarul Nelu Popa a evitat să supună plenului un alt proiect important, care necesita iarăşi două treimi din voturi. O va face, foarte probabil, la următoarea şedinţă a Consiliului Local. Edilul-şef ar vrea să se înfiinţeze şi o societate locală de producţie a energiei electrice! Argumentele sunt prezentate în expunerea de motive a proiectului de hotărâre, la care normal ar fi ca alături de liberali să se ralieze şi pesediştii.

Energia electrică ar fi produsă pe două căi, ambele având preţuri de cost scăzute: hidro şi eolian. Pentru energia hidrolectrică, a fost semnat un gentlemen’s agreement cu TMK, societatea care deţine Barajul de la Văliug. Printr-un parteneriat între noua firmă de energie a municipalităţii, HIDROEOL, şi TMK, societate comercială care ar urma să beneficieze la schimb de anumite facilităţi privind plata impozitelor şi taxelor către Primăria Reşiţa, energia produsă la Văliug va fi livrată în sistemul energetic naţional, mare parte din contravaloarea acesteia urmând să intre în bugetul HIDROEOL.

Cea de-a doua sursă de energie ar proveni din instalarea de turbine eoliene tot în zona Văliug, pe terenurile puse la dispoziţie gratuit municipalităţii de către Nelu Popa! Investiţia ar urma să fie realizată prin accesarea de fonduri europene destinate producerii de energie din surse regenerabile nepoluante, Axa prioritară 1 din cadrul Programului Operaţional Competitivitate POC1.04 2014-2020. Cu investiţia asigurată din surse externe nerambursabile şi un preţ de producţie a energiei eoliene foarte scăzut, la care se adaugă şi producţia de energie hidro, veniturile HIDROEOL sunt estimate la o sumă formată din 7 cifre lunar, respectiv 8 cifre anual!

Energie convertită în tichete valorice pentru populaţie!

Ce se va face cu banii obţinuţi pe această cale? Propunerea celui ce iniţiază acest proiect acoperă şi acest capitol! Dar, tocmai aici ar putea apărea disensiuni în Consiliul Local… Conform proiectului de hotărâre, calculele, în mare, sunt următoarele. Societatea comercială HIDROEOL se estimează că va încheia fiecare exerciţiu bugetar, luându-se în calcul actualele preţuri de pe piaţă, cu un plus de 70-75 de milioane de lei, respectiv 6 milioane lei în medie pe lună. Primarul Nelu Popa propune ca 70% din aceşti bani să meargă spre investiţii municipale, iar restul de 30%, către compensarea facturilor la energie electrică ale consumatorilor casnici din Reşiţa!

Din estimările făcute în expunerea de motive şi ţinând cont de numărul gospodăriilor din Reşiţa, se anticipează că fiecare familie va avea compensată valoarea facturii la energie cu 70% sau chiar 80%! Cu alte cuvinte, dacă o familie consumă în prezent energie electrică de 100 de lei pe lună, compensarea ar fi de 70-80 de lei. Într-un an de zile, suma economisită ar fi de 840-960 de lei.

Deoarece (încă) nu s-a găsit o modalitate de compensare la zi, se vine cu următoarea propunere: consumatorii îşi vor achita în continuare facturile direct la ENEL, iar compensarea se va face la fiecare final de an, între Primăria Reşiţa, prin HIDROEOL, şi ENEL, după decontările intermediare cu Transelectrica, compania responsabilă pentru transportul energiei electrice şi funcţionarea Sistemului Electroenergetic Naţional şi a pieţei de energie. În primul trimestru al anului imediat următor, reşiţenii care au facturi achitate la ENEL se vor prezenta cu acestea la primărie, unde vor primi bonuri valorice la nivelul a 70-80% din totalul sumelor achitate către ENEL. Deci, în exemplul de mai sus, bonuri de 840-960 lei/familie.

Propunerea primarului merge însă şi mai departe. Nelu Popa îşi doreşte ca bonurile valorice să poată fi folosite la cumpărarea de produse şi servicii doar de la firmele locale, deci nu şi de la companiile multinaţionale! „Prin această condiţionare, urmărim să sprijinim micile afaceri locale, mediul nostru de afaceri. Antreprenorii din Reşiţa care doresc să aibă acces la aceste surse de venit vor trebui să încheie parteneriate cu Municipiul Reşiţa, prin Primărie, care va garanta acestora că, în maximum 30 de zile de la predarea bonurilor valorice primite de la populaţie, vor încasa de la Primăria Reşiţa sumele de bani aferente“, se spune în expunerea de motive a proiectului de HCL din 1.04.2017.

Iniţiativa primarului Nelu Popa, dacă va fi pusă în practică, ar putea avea un impact major asupra Reşiţei şi reşiţenilor. Din câte am aflat, edilul-şef are şi sprijinul lui Silviu Hurduzeu, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, în cazul în care punerea în practică a acestui îndrăzneţ proiect va necesita implicarea administraţiei judeţene.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/