Scrisoarea sindicaliștilor din Caraș-Severin primește răspuns în timp record! Sancțiunile pentru TMK Reșița, stabilite la nivel internațional!

adrian caciu min finante

Sindicaliștii din Caraș-Severin au atras atenția că sancționarea companiilor cu acționariat rusesc se răsfrânge asupra angajaților care, de altfel, sunt români. Oamenii muncesc, dar nu mai sunt plătiți, un exemplu fiind cazul TMK Reșița. Un răspuns la această sesizare a venit în urmă cu puțin timp de la ministrul Finanțelor.

Nu întotdeauna deciziile de la nivel înalt sunt și corecte sau morale. Însă atunci când directivele vin de la cel mai înalt nivel, cum se întâmplă acum, în cazul conflictului din Ucraina, cine se mai poate opune?

Au încercat liderii de sindicat de la CNS Cartel ALFA CS și de la Vatra, Marian Apostol și Iosif Ciuciuc, trimițându-i prim-ministrului Nicolae Ciucă o scrisoare deschisă despre pedepsele aplicate TMK-Artrom Reșița, în speță – blocarea conturilor, pedepse care se răsfrâng asupra angajaților români.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Scrisoarea nu a primit deocamdată un răspuns de la premier, dar o reacție a venit de la ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, întrebat într-o conferință de presă despre soarta companiilor ale căror conturi sunt blocate, intrând aici și uzina din Reșița. 

„Sancțiunile la nivel european se aplică așa cum au fost decise. Referitor la combaterea efectelor care pot apărea asupra salariaților, Guvernul va veni cu un mix de măsuri în perioada imediat următoare. Și nu este vorba numai de efectele generate de aplicarea sancțiunilor, ci și de efectele economice asupra companiilor care în lanț, pe orizontală, pot fi afectate de aplicarea sancțiunilor. Sancțiunile se aplică în România așa cum au fost stabilite la nivel european și internațional.”, a fost mesajul scurt al ministrului de Finanțe.

UPDATE, ora 15.30

Ministrul Muncii, Marius Budăi, îndeamnă la calm, spunând că există soluții pentru oamenii care nu își mai pot primi salariile: „oamenii să nu se panicheze”.

Întrebat miercuri ce soluții are Guvernul pentru oamenii care nu își mai pot primi salariile din cauza faptului că au fost înghețate conturile mai multor companii ca urmare a sancțiunilor care au fost impuse împotriva Rusiei, Marius Budăi a răspuns: „Există discuții cu băncile din România, pregătim în coaliție o ordonanță de urgență care va avea prevederi pentru șomajul tehnic. Am auzit începând de ieri despre această problemă, am convocat deja la Ministerul Muncii o comisie de dialog social exact pentru această problemă. Se pare că sunt soluții și cu siguranță eu pentru șomajul tehnic am prins un articol în Ordonanța de urgență cu anumite derogări”.

banner 970 x 250