Zeci de mii de cereri pentru eliberarea de pașapoarte. Prefectul de Timiș compară situația cu psihoza privind prețurile la carburanți

travel g197512f9c 1280

E în continuare în creștere numărul timișenilor care cer eliberarea unui nou pașaport, iar în acest moment nu se mai pot face programări online decât după data de 18 mai. Prefectul de Timiș face un nou apel la calm în rândul populației, comparând situația cu psihoza creată de potențiala creștere a prețurilor la carburanți. 

La Serviciul de Pașapoarte din Timiș sunt în curs de soluționare 20.000 de cereri pentru eliberarea de noi documente de călătorie. Cei 21 de angajați prelucrează zilnic, în medie, 450 de pașapoarte.

„Aș vrea să revin la apelul pe care l-am făcut de a nu face programări în măsura în care oamenii au pașapoarte valabile chiar pe câteva luni sau în măsura în care nu au ca obiectiv să plece în perioada următoare în niște excursii foarte clare în afara Europei, pentru că în Europa poți să circuli cu cartea de identitate. Este o paralelă cu ce s-a întâmplat săptămâna trecută când, într-o zi, orașul a fost blocat literalmente de la ora 17-18, nu se putea circula, pe o isterie, psihoză privind prețul la carburanți. A fost o alarmă falsă și în acest moment cu acest lucru ne confruntăm și pe partea de pașapoarte. Cei mai mulți au pașapoarte valabile 1-2 ani și vor să și le actualizeze pe 10 ani că nu se știe…”, a declarat Mihai Ritivoiu, prefectul județului Timiș.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a explicat că solicitările care nu sunt urgente îi pot împiedica pe cei care au cu adevărat nevoie de pașapoarte să își obțină la timp documentele de călătorie.

„Gândiți-vă că avem cazuri umanitare, persoane care trebuie să meargă la tratamente în străinătate, oameni care au locuri de muncă în străinătate și se trezesc acum… vin în audiență tot felul de cazuri din acestea și avem o reală dificultate în a filtra și a încerca să nu blocăm tot sistemul pentru ceva ce eu vă compar cu ce s-a întâmplat cu combustibilul, fără niciun motiv real.”, a explicat Ritivoiu.

Serviciul de Pașapoarte Timiș lucrează cu 5 ghișee deschise de luni până vineri între orele 8-20, iar sâmbăta între orele 8-16.

banner 970 x 250