Scrisoare deschisă către cei 7 parlamentari de Caraş-Severin. Miza: pădurile din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului!

Filiala Caraş-Severin a USR adresează o scrisoare deschisă celor şapte parlamentari de Caraş-Severin, cărora le solicită să se implice în „salvarea Parcului Național Semenic – Cheile Carașului“.

Scrisoarea deschisă adresată parlamentarilor de Caraş-Severin o are în cap de listă pe deputata Luminiţa Jivan, cea care, prin funcţia de preşedinte interimar al Organizaţiei Judeţene Caraş-Severin a PSD, este întâiul reprezentant în judeţ al principalului partid aflat la guvernare, condus de Liviu Dragnea. Redăm integral, în cele ce urmează, textul scrisorii deschise semnate de conducerea USR Caraş-Severin.

„Stimată d-nă deputat Luminița Jivan,

Stimate d-le deputat Ion Mocioalcă,

Stimate d-le deputat Ion Spânu,

Stimate d-nă deputat Valeria Schelean-Şomfelean,

Stimate d-le deputat Ion Tabugan,

Stimate d-le senator, Marcel Vela,

Stimate d-le senator, Ionuț Narcis Chisăliță,

USR Caraș-Severin vă solicită public implicarea, în temeiul mandatului de parlamentar al acestui județ pe care îl reprezentați, pentru salvarea Parcului Național Semenic – Cheile Carașului (PNSCC).

Situația a devenit una extrem de critică, în condițiile în care Romsilva încearcă să obțină avizarea și aprobarea unui plan de management care ar lăsa fără protecție, sub amenințarea directă a drujbelor, două treimi din suprafața parcului.

Încă din luna mai a anului trecut, Romsilva a fost pusă în întârziere de către Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) pentru că nu și-a îndeplinit obligația contractuală de a elabora un plan de management pentru PNSCC. În termen de 30 de zile, acest plan ar fi trebuit să fie trimis spre aprobare Ministerului Mediului. După mai bine de jumătate de an, în ciuda lipsei de transparență și a numeroaselor abuzuri în urma cărora mai mulți membri ai Consiliului Științific ai Administrației parcului și-au dat demisia, în semn de protest, planul de management nu a trecut nici măcar de etapa de avizare de la Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin.

Mai mult, în această propunere de plan făcută de Romsilva, suprafața zonelor de protecție strictă și integrală este redusă la doar 34% din suprafața parcului, în ciuda recomandărilor Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii și a OUG 57/2007, care arată că ar trebui să fie de minim 75%. Dacă un asemenea plan ar fi avizat și aprobat, s-ar lăsa cale liberă pentru distrugerea a două treimi din parc.

Mai multe anchete și documentări pe teren făcute în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului de către colegul nostru de la Cluj, senatorul USR Mihai Goțiu, au evidențiat numeroase abuzuri, ilegalități și distrugeri, multe dintre ele confirmate într-un raport al Corpului de control al Ministerului Apelor și Pădurilor, trimis și la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Ne bucurăm că Mihai Goțiu s-a implicat și se implică în salvarea parcurilor naționale din județul Caraș-Severin, în îmbunătățirea și respectarea legislației privitoare la protejarea parcurilor naționale și în transformarea acestora într-o sursă de prosperitate pentru locuitorii din aceste zone. Este trist, însă, să vedem că parlamentarii care îi reprezintă direct pe cetățenii județului rămân indiferenți la modul în care este distrusă cea mai valoroasă resursă a județului nostru – parcurile naționale.

Ținând cont de cele arătate, pentru a stopa lungul șir de distrugeri din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, care ar putea culmina cu declasarea de pe lista parcurilor naționale, în condițiile în care planul Romsilva ar fi aprobat și pus în aplicare, vă solicităm, în mod public, să luați poziție și să cereți reprezentanților Guvernului și ai instituțiilor din subordinea acestuia să aplice legea și să constate încetarea contractului de administrare cu Romsilva.

Ce puteți face, în mod concret:

În temeiului exercitării dreptului parlamentarilor de monitorizare și control a activității Guvernului și a instituțiilor subordonate acestuia:

  • Puteți adresa întrebări și interpelări oficiale primului ministru, miniștrilor Guvernului și directorilor instituțiilor subordonate Guvernului;
  • Informarea opiniei publice despre gravitatea situației;
  • Luări de poziție publice în Parlamentul României;
  • Susținerea înființării unei Comisii de anchetă parlamentară pentru cercetarea abuzurilor din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului“.

Aşteptăm cu interes reacţia la acest apel în special a parlamentarilor din arcul puterii: Luminiţa Jivan, Ioan Narcis Chisăliţă şi Ion Tabugan.

CITEŞTE ŞI: Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, transformat într-un uriaș abator de păduri! Mihai Goţiu: „Intențiile malefice ale Romsilva sunt dincolo de orice dubiu!“