Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, transformat într-un uriaș abator de păduri! Mihai Goţiu: „Intențiile malefice ale Romsilva sunt dincolo de orice dubiu!“

Parlamentarul USR Mihai Goţiu a lansat săptămâna aceasta, în plenul Senatului, un nou apel pentru salvarea Parcului Național Semenic – Cheile Carașului.

„Distrugerea Parcului Național Semenic – Cheile Carașului trebuie să înceteze!, şi-a început Mihai Goţiu declaraţia din Senat, din 20 februarie a.c.. Dacă vom permite Romsilva să-și ducă la capăt planul malefic, în scurt timp, pădurile din una dintre cele mai frumoase zone ale României, inclusiv păduri virgine incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, se vor transforma în rumeguș. Iar d-voastră veți fi complici la această distrugere iremediabilă“.

Senatorul Goţiu a amintit că a documentat și investigat pe teren, în ultimii doi ani, situația din Semenic. Că a purtat o numeroasă corespondență cu ministerele Mediului și Apelor și Pădurilor, în care a prezentat vandalizările, abuzurile și ilegalitățile pe care le-a constatat. Că a solicitat anchete ale corpurilor de control ale acestor instituții, care au confirmat o mare parte a celor semnalate, şi că a declanșat mai multe dosare de cercetare penală. Dar cu toate astea:

leader board 728 x 90 px

„Și, totuși, Romsilva continuă să aplice propria lege, care calcă în picioare legile acestei țări și obligațiile pe care și le-a asumat prin contractul de administrare pe care l-a semnat și asumat! A trecut deja mai bine de jumătate de an, din mai 2018, de când Romsilva a fost pusă în întârziere pentru că n-a finalizat și nu a trimis spre aprobare Planul de management al parcului. Care a fost reacția Romsilva? În bătaie de joc și dispreț total față de păduri, față de cetățeni și față de lege a încropit un plan de management a cărui aprobare i-ar permite să bage drujbele și TAF-urile pe două treimi din suprafața parcului!“, semnalează senatorul USR.

După cum se ştie, conform recomandărilor Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturi (IUCN), zonele de protecție strictă și integrală a dintr-un parc național trebuie să fie de minim 75%. În planul Romsilva pentru Semenic – Cheile Carașului, asemenea zone reprezintă 34%, a reamintit Goţiu. „Și se așteaptă ca Ministerul Mediului să aprobe hăicuirea pădurilor de pe restul de 66% la suprafață!“.

Chiar și fără punerea în întârziere din mai 2018, grozăvenia unui asemenea plan de management, a arătat senatorul USR, ar fi trebuit să-i facă să înțeleagă pe responsabilii din Ministerul Mediului că intențiile Romsilva sunt, dincolo de orice dubiu, de transformare a Parcului Național Semenic – Cheile Carașului într-un uriaș abator de păduri.

În încheiere, useristul Mihai Goţiu şi-a direcţionat apelul către senatorii PSD-ALDE: „Stimate colege și stimați colegi din Senatul României, îndeosebi cei care susțineți actualul Guvern, vă solicit expres să vă exercitați toate prerogativele și obligațiile constituționale și legale pe care le aveți și să stopați aprobarea și punerea în aplicare a planului diabolic al Romsilva. Distrugerea Parcului Național Semenic – Cheile Carașului trebuie să înceteze!“.