Școlile vor fi dotate cu încălzire proprie. La fel și apartamentele reșițenilor!

Aleșii locali au votat astăzi un studiu prin care au stabilit ca în această vară să pregătească instituțiile de învățământ din oraș pentru sezonul rece. Executivul s-a gândit inclusiv la apartamentele reșițenilor cu posibilitate financiară scăzută.

Cum CET Energoterm a rămas ultima societate păguboasă a orașului, executivul, dar și Consiliul Local au început să adopte o serie de măsuri prin care să aibă un plan alternativ la sistemul de încălzire deficitar al orașului. În acest sens, studiul aprobat astăzi prevede, printre altele, renunțarea la actualul sistem și înlocuirea acestuia cu unul individual la apartamentele care au consumat energie termică în acest sezon, dar și rezolvarea încălzirii și a consumului de apă caldă de uz menajer la instituțiile bugetare. Mai exact, este vorba despre 22 de unități școlare și 2 instituții ale primăriei: Casa Municipală și corpul principal al executivului local.

,,Centralele achiziționate care fac față cerințelor, iar conform studiului pot fi schimbate sau găsite alte locații pentru ele pentru a fi funcționale, vor fi funcționale. Cele care sunt supradimensionate și nu sunt cuprinse în acest studiu sunt în plus. Cu alte cuvinte vor fi vândute sau conservate. Acolo unde e nevoie de alte centrale, mai mici, vor fi achiziționate alte centrale”, a declarat primarul Mihai Stepanescu, în urma ședinței extraordinare de Consiliu Local care a avut loc astăzi.

Potrivit Expunerii de motive a Proiectului de hotărâre aprobat astăzi, dacă legislativul local este de acord cu renunțarea la actualul sistem, ar putea acorda compensații sau ajutoare constând în contravaloarea unor cazane murale pentru cele 1088 de apartamente care au consumat energie termică în sezonul 2013/2014.

Precizăm că cele prezentate și aprobate astăzi în cadrul plenului local constituie, de fapt, un plan B al administrației locale. Asta, întrucât pentru eliminarea pierderilor de pe rețea ar fi nevoie de sume astronomice pe care niciun investitor privat nu a fost dispus să le aloce în urma licitațiilor organizate de primărie.

Planul A se referă la păstrarea, totuși, a actualului sistem de alimentare cu energie termică, însă în absența fondurilor necesare și cu costuri uriașe de furnizare. Decizia finală se va lua în cadrul unei ședințe următoare.