Schimbările produse la nivelul conducerilor mai multor unități de învățământ din judeţ după ruperea USL au readus în discuție criteriile exclusiv politice pe baza cărora se fac numiri în funcţii.
Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean, l-a înţepat discret în timpul şedinţei de luna trecută pe Nicolae Grindeanu, omul revenit în fotoliul de general al Inspectoratului Şcolar. Liderul PNL a vorbit despre directorii foarte buni de şcoli care sunt schimbaţi, iar peste câteva luni se constată de multe ori că înlocuitorii lor nu fac faţă. „Nu mă refer la nimeni din sala asta (n.r. – Lenuţa Ciurel, recent trecută de la PDL la PSD, a fost numită director la Colegiul Economic), mă refer la alte situaţii. Parcă în anii trecuţi nu am fost atât de politizaţi. O spun public acum, pentru că am dreptul să fac aceste afirmaţii publice, nu pentru că e vorba de soţia colegului meu Ghiorghioni, dar nu cred că există motive pentru schimbarea ei la Oţelu Roşu”, i-a spus Frunzăverde lui Grindeanu, dându-i şi un exemplu.
Posturi-cadou, nu câştigate prin concurs!
Inspectorul general a replicat imediat: „Eu vreau să spun, pentru a stabili corect adevărul, că niciun director din Caraș-Severin nu este cu concurs. Inclusiv doamna despre care spuneaţi. Ei sunt prin detașare pe funcțiile respective în interesul învățământului, încă nu s-a instituit concursul pentru funcția de director. Neinstituindu-se, este atributul Inspectoratului Școlar pentru a numi pe o perioadă determinată de cel mult un an de zile un director. Iar povestea pe care aţi spus-o dumneavoastră cu politizarea, am nenumărate chestiuni legate de alte perioade, dar nu vreau să intru în acest lucru. Hotărârea este a Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar. În Caraş-Severin, schimbarea a avut loc din motive de manageriat slab”.
Grindeanu a mers mai departe şi a vorbit despre schimbarea Rozinei Ghiorghioni de la liceul din Oţelu Roşu. „Acest caz a fost special. S-au depășit normele conduitei manageriale, implicând instituția școlară într-o chestiune politică, iar problema nu îmi aparține. Chestiunea este de la un alt nivel. Doamna nu a fost director prin concurs, a fost detașată, în orice zi a anului respectiv putea fi schimbată din funcție, nu i-a fost luat niciun drept când a fost detașată”, a explicat inspectorul general.
Competenţă există?!
Frunzăverde a ameninţat atunci că există documente cu care poate proba anumite lucruri ce contravin prevederilor legale, după care a concluzionat ironic: „E clar, nimeni nu are concurs în învăţământ, se vede, dar competenţă există! Domnule inspector general, cred că se fac anumite excese!” La finele şedinţei Consiliului Judeţean, acesta a explicat şi motivele intervenţiei în plen pe acest subiect. „Ar trebui să fim atât de maturi încât să evităm asemenea cazuri în Caraș-Severin, pentru că în perioada anterioară lucrurile nu au stat aşa. Sper că inspectorul general a înțeles ce am vrut să spun, nu cred că mai suntem în acea perioadă în care să facem asemenea excese”, a declarat liderul liberal.
Dar primarii trecuti de la portocala la lamaie aveau competente? Aceea de a distinge culorile sigur o aveau!