Școlile din comunele de lângă Timișoara, tot mai aglomerate

Începe să se pună o presiune tot mai mare și pe școlile din comunele aflate lângă Timișoara, ca urmare a creșterii populației. De exemplu, la Giroc și Dumbrăvița, numărul claselor solicitate de unitățile de învățământ s-a dublat.

Nu doar școlile din Timișoara au probleme în ceea ce privește supraaglomerarea. În ultima perioadă, și unele dintre unitățile de învățământ aflate în comunele lipite de oraș au început să fie tot mai solicitate, ca urmare a creșterii populației. De exemplu, la Giroc și Dumbrăvița numărul claselor se va dubla din anul școlar următor.

Presiunea este foarte mare pe Timișoara și ne dau mari bătăi de cap și comunele limitrofe. La Giroc termină trei clase de-a IV-a și au cerut opt clase pregătitoare. La Dumbrăvița termină patru clase a IV-a și au cerut nouă clase pregătitoare. Asta înseamnă costuri în plus, unde ne descurcăm foarte greu. Aceste creșteri din zonele limitrofe nu înseamnă că timișorenii se mută în aceste comune, ci se datorează celor care au venit din alte județe. Acum doi ani, când Dumbrăvița a cerut cinci grupe în plus la grădiniță, am cerut copii ale buletinelor părinților. Fără excepție, au avut adresa în Dumbrăvița, dar după locul nașterii ne-am dat seama că 90% nu erau din județul Timiș. Presupun că la fel este și la Giroc. Și la Moșnița Nouă crește populația, a început și la Șag, Ghiroda și Săcălaz”, a afirmat Francisc Halasz, inspector școlar adjunct.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Marin Popescu, inspectorul școlar general al județului Timiș, spune că această creștere a numărului de copii determină o presiune foarte mare pe infrastructura școlară din comunele amintite.

A început această presiune la Dumbrăvița și Giroc. Paradoxal, am crezut că doar la Timișoara sunt astfel de presiuni, dar uite că am ajuns să avem și în alte zone. De asemenea, sunt foarte multe unități de învățământ care-și doresc grădinițe cu program prelungit. Asta în condițiile în care mulți dintre părinți lucrează până după-amiaza și nu au cu cine să lase copiii”, a declarat Marin Popescu.

banner 970 x 250