Cumplit! 10 grade în unele saloane în care sunt internați bolnavii de cancer, la Timișoara

untitled design set 970x90 px

Bolnavii de cancer internați în cadrul Secției de Oncologie Medicală a Spitalului Municipal Timișoara dârdăie de frig în saloane. Clădirea nu este reabilitată termic, iar instalația electrică este veche de zeci de ani, astfel că nu pot fi montate aparate de aer condiționat. Având în vedere că societatea Colterm funcționează pe avarie, în unele saloane se înregistrează și 10 grade Celsius.

De câteva zile, Colterm furnizează tot mai puțină căldură în caloriferele abonaților săi. Asta în condițiile în care Primăria Timișoara reușește să facă rost cu greu de banii necesari pentru a plăti facturile la gaz. Printre cei care au de suferit se numără și bolnavii de cancer internați în cadrul Secției de Oncologie Medicală a Spitalului Municipal Timișoara.

Radu Țoancă, consilier local PSD, a făcut public un tabel din care reiese faptul că în unele saloane ale secției s-au înregistrat, miercuri, și zece grade Celsius.

Opriți genocidul din spitalele timișorene, domnule Fritz! Temperatura apei din rețelele Colterm este plafonată la 40 de grade, deși la gradele de afară este nevoie de minim 60 de grade-temperatura apei, pentru ca timișorenii abonați la rețeaua centralizată de termoficare – persoane fizice și juridice – să nu sufere de frig și să aibă apă caldă 24 de ore pe zi. Primarul Fritz a ales să facă economii în acest mod, mai ales că stocul de cărbune al Colterm este zero, pentru alimentarea cu energie și apă caldă folosindu-se exclusiv gaz, extrem de scump. Nu mai doresc să reiau istoria greșelilor manageriale ale administrației Fritz de anul trecut, care a împins, realmente, Colterm în groapă, vreau doar să constat că în acest sezon rece abonații societății vor plăti facturi halucinante, deși fac frigul în case, iar noaptea nu au apă caldă. Despre frigul din școli, grădinițe, spitale și alte instituții nu mai are rost să vorbim. Atașez un tabel cu temperaturile din saloanele Spitalului Oncologic din Timișoara, de pe strada Victor Babeș, unde s-au înregistrat și temperaturi de 10 grade, cinismul și lipsa de respect la adresa bolnavilor de cancer atingând cote greu de imaginat”, a semnalat Radu Țoancă.

temperaturi saloane

publicitate ziar expresb 1000x100

Daniel Malița, directorul Spitalului Municipal Timișoara, a declarat pentru Expressdebanat.ro că bolnavii de cancer au cel mai mult de suferit, având în vedere că imobilul în care secția își desfășoară activitatea nu este reabilitat termic.

Secția de Oncologie, ca de fapt aproape toate secțiile spitalului nostru, sunt racordate la Colterm. Dacă agentul termic este cald, este cald și la noi. Dacă nu este suficientă temperatura agentului termic, nu am posibilitatea să-l încălzesc, să-l fac mai cald decât este. Pe de altă parte, de anul trecut, de când au fost problemele acelea legate de sistarea încălzirii centrale prin Colterm, noi am făcut demersuri către Eon pentru a extinde rețeaua de gaz la Oncologie, demersuri care sunt în derulare în momentul de față. Când o să fie toate gata, o să achiziționăm o centrală termică. Secția de Oncologie funcționează într-o clădire care a fost reabilitată prin anii 2014, 2015. S-a ales să se reabiliteze pereții, s-a pus parchet pe jos, s-au schimbat geamurile”, a explicat Daniel Malița.

Directorul Spitalului Municipal Timișoara a mai afirmat că și instalațiile electrice sunt vechi, astfel că nu pot fi montate nici aparate de aer condiționat în saloanele Secției de Oncologie Medicală.

Instalațiile de căldură și cele electrice nu au fost schimbate. Acolo nu putem pune nici clime. Este o instalație din anii 50, de când s-a făcut clădirea, și reabilitarea nu a cuprins și aceste două aspecte. Practic, s-au vopsit pereții. În situații de genul acesta ajungem la limită, pentru că nu avem soluții. Clime nu pot să pun pentru că nu duce puterea electrică ca să încălzesc. Dacă agentul termic nu are temperatura suficientă ca să fie cald în saloane, n-am soluții. Eventual mai multe pături, încercăm să supraviețuim cum putem. Ce ține de noi am făcut și facem în continuare. Vom schimba niște calorifere, unele calorifere sunt vechi, vă dați seama, este o clădire veche de zeci de ani. Le-am mai spălat în anii trecuți, am mai schimbat din ele, schimbăm și acum. Dar, totuși, depindem de temperatura agentului. La celelalte secții unde avem instalații electrice cât de cât în stare bună, am putut să dăm drumul la clime și să facem cât de cât cald înăuntru, chiar dacă caloriferele nu au fost foarte fierbinți, dar aici nu avem clime”, a detaliat Daniel Malița.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/