Școala Pittner și renașterea culturală islandeză – model pentru renașterea Reșiței

scoala pittner reșița
casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Proiectul de restaurare a Școlii Pittner, patrimoniul cultural local și bănățean, a fost prezentat în Islanda de către Echipa Euroland Banat. Gazdele islandeze și-au manifestat deschiderea de a diversifica proiectele, după ce Școala Pittner va deveni complet operațională.

Asociația Euroland Banat s-a întâlnit în Islanda cu partenerii de proiect din Asociația Listahópurinn RÖSK, unde gazdele și-au prezentat activitatea, atelierul de creație și au facilitat o serie de noi întâlniri în mediul cultural local. Dialogul purtat cu ocazia acestor întâlniri între gazdele islandeze și echipa Euroland Banat a fost unul dens și foarte plăcut, din care ambele părți au avut de câștigat, după cum afirmă participanții. Prezentarea proiectului de restaurare a Școlii Pittner, patrimoniul cultural local și bănățean au fost mereu prezente în expunerile oaspeților din România. Gazdele islandeze și Asociația Euroland Banat și-au manifestat deschiderea de a continua și diversifica proiectele cu partenerii din Islanda, mai ales după ce noul Centru cultural de la Școala Pittner va deveni complet operațional.

akureyri23

Vizita echipei Euroland Banat a avut loc într-un moment important: aniversarea a treizeci de ani de existență a Muzeului de artă local, din orașul Akureyri,  unul dintre cele mai importante orașe ale Islandei. A fost ușor de remarcat faptul că aceasta reprezintă o sărbătoare a întregului nucleu cultural-artisitic local dar, în primul rând, un motiv de implicare și bucurie pentru întreaga comunitate din Akureyri și din spațiul limitrof.

Indiferent că vorbim de organizații și grupări artistice sau de artiști individuali, de bresle ale artiștilor din mediul urban sau artizani din mediul rural, o trăsătură comună este implicarea acestora în comunitate și disponibilitatea pentru voluntariat și colaborare cu organizații și artiști externi. Ei recunosc franc faptul că nu își asigură traiul zilnic din producția artistică, ci din alte meserii: unii sunt dascăli, alții sunt manageri de proiecte, unii sunt ghizi turistici, alții pensionari. Ceea ce îi unește este pasiunea lor pentru cultură, artă, tradiții, indiferent de formele de exprimare (pictură, film, sculptură, foto, dans, artizanat etc.) și, nu în ultimul rând dragostea pentru comunitate și bogățiile locale.

Akureyri este unul dintre cele mai importante orașe ale Islandei, cu o populație de aproximativ 19.000 de locuitori, e situat în nordul insulei și reprezintă, de secole, un important punct comercial, fiind numit ”capitala nordului”. În urmă cu 30 de ani era pe punctul să se stingă. Odată cu prăbușirea comunismului, dispare și principala destinație a produselor locale. O veche stradă industrială cu clădiri ce aparțineau cooperațiilor de fermieri, renumiți pentru produsele lactate, devine pustie, șomajul crește, comunitatea e în derută, viitorul pare sumbru. Administrația locală e pregătită să înceapă demolarea vechilor clădiri. Un grup de artiști locali intervin. Ei cred că orașul poate renaște, clădirile pot și trebuie salvate, reconvertite în scop cultural, artistic. După o luptă deloc ușoară, artiștii conving administrația să cumpere clădirile de la cooperațiile de fermieri și să le ofere asociațiilor culturale și organizațiilor de artiști.

promovare banner maxagro Muzeul TM

akureyri52

Aceștia se implică nu numai în restaurarea și reconversia clădirilor ci și în programe de pregătire, reconversie profesională pentru cei rămași șomeri în domenii precum artizanatul și meșteșugurile locale. La trei decenii distanță regăsim vechea stradă industrială a cooperativelor din oraș cunoscută și recunoscută ca stradă a artelor, cu vechile clădiri industriale reconvertite in centre culturale, ateliere de creație, muzeu de artă, săli de spectacole, cu o viață culturală și artistică extrem de bogată în acțiuni și evenimente.

Organizații și grupări artistice plecate de la firul ierbii precum Kaktus, Deiglan, Rösk, Mjolkurbuthin, rezidențe artistice, Breasla artiștilor, restaurante, Muzeul de artă au devenit puncte consacrate pe harta culturală și turistică a regiunii și nu numai. De asemenea a fost subliniată admirația de care se bucură acest microunivers cultural-artistic, din partea turiștilor.

akureyri25

Proiectul „Restaurarea și revitalizarea patrimoniului cultural Centru expozițional și de evenimente Școala Pittner, Municipiul Reșița” este derulat de Primăria Reșița, Asociația Euroland Banat şi Listahópurinn RÖSK din Islanda. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.

STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/