Școala Pittner, promovată peste hotare, în Islanda!

scoala pittner
po 1000x100px (3)

Proiectul de reabilitare a uneia dintre clădirile emblematice ale Reșiței, Școala Pittner, este prezentat de echipa Euroland Banat, cea care s-a preocupat ca obiectivul să fie restaurat.

Echipa Asociației Euroland Banat participă la începutul acestei luni la un schimb de experiență și promovare a proiectului de restaurare a Școlii Pittner, în Islanda, la invitația partenerilor – Asociaţia Listahópurinn RÖSK. Întâlnirea dintre delegația română și membrii Rösk va avea loc în orașul Akureyri, situat în partea nordică a insulei.

„Gazdele islandeze au pregătit un program variat, cu vizite și întâlniri la muzeul de artă și cu artiști locali etc. În cadrul modulelor de lucru, echipa Euroland Banat va face o prezentare a proiectului, a dascălilor din familia Pittner, a patrimoniului cultural-industrial reșițean și bănățean, și va vorbi despre caravana derulată până în prezent. De asemenea, echipa reșițeană va face o aducere în actualitate a Școlii Pittner și a situației de pe șantierul aflat pe strada Furnalelor Nr. 13 din orașul de pe Bârzava. Colegii islandezi vor prezenta, la rândul lor, exemple de bune practici, realizate în comunitatea lor insulară, bune practici care reușesc să adune oameni la un loc, într-un cadru prielnic desfășurării de activități culturale și nu numai.”, informează Andrei Szabo, președintele Asociației Euroland Banat.

1000x200 dacus 02

Reamintim că Școala Pittner se află în plin șantier de restaurare, printr-un proiect derulat de Primăria Reşiţa, Asociaţia Euroland Banat şi Listahópurinn RÖSK din Islanda. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, are un buget de peste 8,8 milioane de lei şi se derulează în perioada octombrie 2020 – aprilie 2024.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

Banner night theater LightsON TM 2023 1000x100px