Școala pierde lupta cu TikTok. Avem elevi care nu știu să măsoare, dar știu să dea scroll, avertizează un manager dintr-o multinațională din Timișoara

fabrica automotive continental timisoara

Un copil de clasa a IX-a nu știe să transforme metri în centimetri. Nu știe să măsoare cu un metru. Dar știe să dea scroll, ore în șir, pe TikTok. Este realitatea semnalată de reprezentanta unei companii din industria auto, unul dintre cei mai mari angajatori privați din România, în contextul dezbaterii despre modificările din sistemul de educație și introducerea noilor planuri-cadru în învățământul preuniversitar.

Lucia Brădean-Iliescu, manager HR la Continental România, a atras atenția asupra rupturii dintre școală și piața muncii. Absolvenții sunt tot mai slab pregătiți, spune ea, iar lipsa deprinderilor de bază este alarmantă.

„De-a lungul anilor, calitatea absolvenților a scăzut. Sistemul, din păcate, nu este adaptat la ceea ce trebuie să se întâmple pe piața muncii. (…) Avem foarte mulți copii din învățământul dual care fac practică la noi, în Timișoara, Sibiu. Veți fi surprinși, un copil de clasa a IX-a nu știe să transforme metri în centimetri. Nu știe să măsoare cu un metru. Este complet șocat că trebuie să stea pe scaun două ore când are o chestie practică și trebuie să repete operațiunea de mai multe ori. Vrem să facem o reformă la nivel liceal, dar cu copiii din gimnaziu ce facem? Îi învățăm să stea pe scaun 8 ore?”, a declarat Lucia Brădean-Iliescu.

Lucia Brădean Iliescu, HR Manager Continental Automotive Products

Lucia Brădean Iliescu, HR Manager Continental Automotive Products

Lipsa de competențe practice nu este singura problemă. Tinerii vin în câmpul muncii fără gândire critică, dependenți de conținut… superficial. „Opiniile lor sunt formate de TikTok. Ei nu mai gândesc logic. Citesc un text și nu-l înțeleg, pentru că, dintr-o dată, se uită doar la reels-uri. (…) Noi îi ‘treinuim’dar dacă nu educăm copiii de la bază, nu o să funcționeze. Și la liceu este bine că vreți să schimbați, dar nu este destul.”, a mai spus Brădean-Iliescu.

Învățământul dual, a mai spus managerul, care ar trebui să ofere o alternativă solidă pentru elevii care nu urmează studii universitare, este încă perceput ca o opțiune „de mâna a doua”: „Copiii care vin la învățământ dual sunt copii care nu au nicio altă șansă. Și aici este o problemă de mentalitate a poporului român. Copiii de la dual nu sunt ultimii din societate. Avem ingineri cu facultate, dar nu o să schimbe becurile. Pentru asta avem nevoie de mecanici și electricieni. Și pentru asta, ministerul trebuie să ia măsuri și să facă o campanie națională să spună: nu e rușine să fii mecanic. Nu e rușine să fii electrician. Nu e rușine să lucrezi într-un mediu industrial, pentru că nu toți suntem avocați, IT-iști și noapte scriem cod și ni se pare că lumea e frumoasă.”

Reprezentanta Continental a prezentat și câteva soluții la problemele identificate: mai multă practică în școală, reformarea orelor de limba română și dezvoltarea unei platforme de evaluare bazată pe joc.

„Trebuie să creștem în școli lideri, să-i învățați pe copii să conducă oameni și să formeze opinii. Lucru care astăzi nu se întâmplă. (…) Pe lângă campania națională de eliminare a rușinii pentru școala duală, am vrea să propunem schimbarea modului în care se predă, susținem orele de practică, (…), axarea orelor de limba română pe gândire și judecată, înțelegerea textului și pe scriere corectă în limba română. Pentru că suntem o țară de IT-iști și un oraș de IT-iști, credem că ar trebui construită o platformă națională de evaluare, dar nu oricum, ci bazată pe joc. Creierul copiilor din ziua de azi e obișnuit cu jocul și cu recompensa imediată. Dacă e o platformă plictisitoare, îi veți pierde. Avem atâția IT-iști cu creiere minunate, s-ar putea face rapid, pe modele construite cu bază psihologică”, a conchis Lucia Brădean-Iliescu.

CITEȘTE ȘI: „Copiii din rural au o genetică bună, dar nu au șanse”, spune rectorul USV Timișoara

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/